Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí citrusový džus

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut

Domácí citrusový džus - postup přípravy

Pokud vám doma zbyly nevyužité pomeranče, citróny, mandarinky či grepy, můžete je přeměnit v chutný a trvanlivý domácí džus, který v lednici vydrží i několik týdnů. Tento nápoj je velmi variabilní z hlediska surovin a osvědčil se i s přídavkem jiných druhů ovoce, a dokonce i zeleniny. Chutná skvěle třeba spolu se zbylými meruňkovými kompoty či s mrkví. Největší kouzlo tohoto nápoje tkví v tom, že z minima vstupních surovin připravíte velké množství chutného nápoje. A přestože obsahuje také slupky, nikdy není hořký. O svůj osvědčený domácí recept se s námi podělila paní Vendula Kainová.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Pro výrobu tohoto džusu je vhodné použít citrusové plody v bio kvalitě, neboť se používají i se slupkou. Pokud bio ovoce nemáte, je vhodné je naložit do roztoku octa a vody alespoň na 15 minut. Díky tomu se sice všech pesticidů z kůry nezbavíte, znatelně jejich obsah ale snížíte. Po této očistě ještě plody vydrbejte kartáčkem pod tekoucí vodou.

2. KROK

Čisté citrusy nakrájejte i se slupkou na malé kostičky, vsypte je do hrnce a přelijte je studenou převařenou vodou tak, aby byly úplně ponořené, a nechte je 24 hodin louhovat. Předem si převařte ještě dalších 6 litrů vody (převaření je nutné proto, aby se džus nezačal brzo kazit).

3. KROK

Druhý den rozmixujte vylouhované citrusy ve vodě tyčovým mixérem a sceďte směs přes sítko. V rychlovarné konvici ohřejte 1 až 1,5 litru vody, kterou přilijte rovnou ke scezené šťávě a přidejte asi tři čtvrtě kilogramu cukru. Pokud chcete, můžete ho přidat méně či naopak více v závislosti na vaší chuti a preferencích. Namísto cukru můžete případně použít i jiné oblíbené sladilo a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Poté přilijte do směsi připravených 6 litrů převařené a zchladlé vody, řádně promíchejte, naplňte do láhví a uskladněte na chladném a tmavém místě.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů