Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí čokoláda

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 5 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Domácí čokoláda - postup přípravy

Čokoláda je jedním z nejskvělejších vynálezů lidstva. Bez ní by zkrátka svět nebyl takový, jaký ho známe a lidé by byli bez pochyby mnohonásobně nervóznější, než jsou teď. Čokoláda zkrátka zachraňuje svět. :-) Ostatně také na pultech obchodů je čokolády nepřeberné množství. Už jste ale někdy zauvažovali, jaké by to bylo vyrobit si ji sami doma? Ve skutečnosti to není vůbec nic těžkého a bude vám k tomu stačit pouhých deset minut času. Přísaháme vám, že už nikdy nebudete chtít kupovanou čokoládu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Ze všeho nejdříve si připravte formičky, do kterých budete čokoládu nakonec odlévat. Celý proces je velmi rychlý a během něho už byste je nestihli najít ani připravit. Nejlepší je samozřejmě pořídit si formu přímo určenou na odlévání čokolády. Pokud takovou neseženete, bude vám stačit silikonová forma na ledové kostky, starý adventní kalendář nebo formičky na vánoční medvědí pracny.




Nalijte mléko do kastrůlku a zahřejte ho tak, aby se ale nevařilo. Do misky si nasypejte kakaový prášek, přidejte k němu cukr a důkladně promíchejte. Tuto směs pak postupně za stálého míchání přisypávejte do rendlíku s horkým mlékem. Nakonec přidejte do směsi ještě kousek másla, který nechte za stálého míchání důkladně roztavit a vmíchejte jej do kakaové směsi.

Takto připravenou hnědou směs vařte na mírném ohni za nepřetržitého míchání další dvě minuty, dokud se všechny složky nespojí do jednolité a hladké čokoládové hmoty.

Tu pak ještě horkou nalijte do připravených formiček a nechte samovolně zchladnout na pokojovou teplotu. Pak vložte čokoládu do lednice a nechte chladit několik dalších hodin, aby hmota náležitě ztuhla.

Pak už stačí jenom opatrně vyklepnout čokoládičky z formy a potěšit jimi své blízké. Hlavně děti si tuto dobrotu jaksepatří užijí a jejich zářící oči a upatlané hnědé pusinky vám budou tou největší odměnou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů