Domácí croissanty plněné krémem - postup přípravy
Kdo by nemiloval jemné pečivo původem z Francie zvané croissant. Tyto vláčné rohlíčky jsou populární snad na celém světě. Pro chutné croissanty již nebudete muset chodit do oblíbené pekárny. Potěšit se můžete tím, že si upečete domácí. A s tímto receptem vykouzlíte croissanty skutečně nezaměnitelné chuti. Provoňte si dům či byt sladkým aroma dokonalého dezertu.
Ingredience
V míse si nejprve smíchejte teplé mléko spolu s vodou, cukrem, solí a sušeným droždím. Směs nechte asi deset minut stát při pokojové teplotě, aby vzešel kvásek. Posléze do kvásku vložte vejce, slunečnicový olej, 100 g cukru (pokud budete dělat pečivo bez náplně) a nakonec prosejte do směsi hladkou mouku. Rukama vypracujte ze všech surovin vláčné a homogenní těsto, které by nemělo lepit.
Pak jej přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu (dokud nezvětší svůj objem).
Vykynuté těsto vyjměte z mísy a položte na pomoučený vál. Dále jej rozdělte na dvanáct stejně velkých kousků, z kterých vyválejte tenké pláty. Ty pomažte na povrchu rozpuštěným máslem a naskládejte na sebe.
Válečkem těsta spojte k sobě a z plátu vyřezejte rádlem 24 trojúhelníků. Ty rolujte do tvaru rohlíčků, tedy croissantů. Plnit těsto můžete dle libosti. Chutná bude například domácí marmeláda, nebo karamelový krém.
Připravené croissanty vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte péct do trouby zhruba na půl hodiny při 180 stupních Celsia.
Upečené croissanty vyjměte z trouby, nechte vychladnout a před podáváním posypejte moučkovým cukrem. Pochutnat si na nich můžete se šálkem oblíbeného čaje, kávy, nebo kakaa. Přejeme vám dobrou chuť!