Domácí houskový knedlík - postup přípravy
Houskový knedlík patří v českých luzích a hájích k neodmyslitelným přílohám ke zdejším omáčkám a pečeným masům. I když jsou ty kupované docela dobré, nad domácí není, nehledě na nesrovnatelné pořizovací náklady. Pokud nevíte, kudy na ně, zkuste je podle receptu od paní Andy Chudobové.
Ingredience
Do misky prosejte hladkou mouku, uprostřed kopičky utvořte důlek a rozdrobte do něho čerstvé droždí (případně vsypte to instantní). Zasypejte ho trochou cukru a zalijte trochou (asi 3 lžíce) vlažného (ale ne horkého) mléka. Jemně promíchejte a nechte asi 15 minut v teple stát, dokud se na hladině mléka nezačne tvořit pěna.
Zatímco čekáte, než vzejde kvásek, nakrájejte na drobné kostičky rohlíky či housky. Do misky vyklepněte vajíčko a rozšlehejte ho dohladka se zbylým mlékem. Výslednou směs nalijte do mísy k mouce a vzešlému kvásku a začněte hníst těsto. Po chvilce přidejte také pokrájené pečivo a pokračujte v hnětení, dokud nezískáte těsto pružné a nelepivé konzistence. Z něho zformujte kouli a v zakryté míse ho nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout.
Z vykynutého těsta vymačkejte vzduch a na pomoučněné ploše ho trochu prohněťte. Rozdělte jej na 2 díly a z nich zformujte šišky. Ty zakryjte utěrkou a opět je nechte asi 15 minut nakynout.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli. Když voda divoce bublá, vhoďte do ní knedlíky, které zpočátku jemně odstrkujte ode dna, aby se nepřipálily. Postupně se šišky odlepí samy a vystoupají k hladině. Průběžně je otáčejte, aby byly dobře provařené, a nechte je vařit 15 až 20 minut.
Po dovaření jeden z knedlíků rozpulte a propíchejte vidličkou, aby zevnitř vyšla ven pára a uvařené těsto se uvnitř knedlíků nesrazilo. Pak už jen nakrájejte knedlíky na plátky a podávejte se svou oblíbenou omáčkou či pečeným masem.