Domácí housky s kmínem bez pletení - postup přípravy
Domácí housky vám zajistí, že budete mít opravdu čerstvé pečivo k večeři nebo snídani. Vyhnout se můžete i jejich pletení, požadovaného tvaru totiž dosáhnete jednoduchým trikem se skleničkou.
Ingredience
Do misky nalijte vlažnou vodu, přidejte cukr a rozdrobte čerstvé droždí. Vše zamíchejte a nechte asi 20 minut pracovat, dokud nevzejde kvásek.
Do zadělávací mísy nasypejte mouku a sůl a zamíchejte. Poté přilijte olej a nakonec kvásek. Rukama nebo robotem vypracujte hladké a nelepivé těsto, přikryjte ho a nechte 30 minut kynout.
Rozdělte těsto na 8 kusů a z každé udělejte placku ve tvaru housky, avšak ne příliš silnou. Ještě nakyne. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte a nechte kynout 20 minut.
Po vykynutí si připravte menší skleničku, může být i zavařovací. Její vrchní částí poté mírným tlakem, nejprve do středu a pak okolo po stranách, udělejte do těsta „boule“.
Potřete housky vodou a posypejte kmínem (můžete použít i mák, případně hrubozrnnou sůl). Vložte plech do předehřáté trouby na 250 °C a pečte housky 12 až 15 minut.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem