Pikantní cuketová polévka s bramborem a smetanou - postup přípravy
Lehká a snadno stravitelná polévka z cukety a další zeleniny podle starého receptu chutná dospělým i dětem. Pro ně však raději snižte množství chilli, anebo jej raději vynechte úplně.
Ingredience
Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Do hrnce dejte rozehřát kousek másla spolu s trochou rostlinného oleje. Když začne bublat, vsypte do něj cibuli a orestujte ji dorůžova. Očistěte česnek a nasekejte ho na jemné plátky, které přihoďte k částečně opečené cibuli. Promíchejte a počkejte, až začne česnek vonět.
Očistěte dvě mrkve a dva brambory. Obojí rozkrojte na čtvrtiny a nasekejte na tenké plátky, které přihoďte do hrnce s orestovanou cibulí a česnekem. Promíchejte a nechte zeleninu chvilku smažit. Nakonec nakrájejte dvě omyté a očištěné cukety na menší kostky, které přihoďte do hrnce s restovanou zeleninou. Znovu dobře promíchejte a zalijte horkým zeleninovým vývarem. Nakonec přihoďte očištěnou a jemně nasekanou chilli papričku, přiklopte hrnec pokličkou a nechte polévku vařit 20 minut.
Když je všechna zelenina měkká, odstavte hrnec ze sporáku a vše důkladně promixujte tyčovým mixérem, abyste získali hladké pyré. Vraťte hrnec zpátky na sporák a znovu polévku přiveďte k varu. Přilijte 200 ml smetany ke šlehání, vše podle chuti osolte a opepřete, řádně promíchejte a znovu přiveďte k varu. V tu chvíli odstavte polévku z ohně, přidejte hrst jemně nasekané kadeřavé petrželky a podávejte.
Videopostup krok za krokem