Domácí kečup s jablkem a řepou - postup přípravy
Domácí kečup s jablkem a řepou je originální a zdravější variantou oblíbené omáčky s jemně nasládlou chutí. Skvěle se hodí k masu, do sendvičů i na křupavé hranolky.
Ingredience
Na proužky nakrájenou červenou cibuli smažte v hrnci s rozpáleným olejem 10 minut. Přidejte česnek a po minutě nakrájená rajčata.
Poznámka: Před krájením zbavte rajčata stopek.
Do hrnce přidejte také nahrubo nastrouhaná jablka, hrnec zakryjte pokličkou a jeho obsah vařte 60–90 minut. Poté do směsi vmíchejte sůl, pepř, hřebíček, mletou sladkou papriku, skořici, muškátový oříšek a bobkový list.
Po promíchání směs vařte 3–4 minuty. Nakonec přidejte ocet s hnědým cukrem a pokračujte ve vaření ještě 30 minut, pod pokličkou.
Po této době ze směsi vyjměte tvrdé koření, směs rozmixujte, propasírujte, vraťte zpět do hrnce a vmíchejte do ní pár plátků vařené červené řepy, bez slupky.
Poznámka: Díky řepě získá kečup výrazně červenou barvu.
Kečup vařte ještě 20–30 minut v zakrytém hrnci, poté z něj vyjměte řepu a naplňte jím sterilizované sklenice, které uzavřete a nechte vychladnout.
Poznámka: Sklenice s domácím kečupem uchovávejte v pokojové teplotě, na tmavém místě. Při správném skladování vydrží kečup poživatelný až 2 roky. Po otevření kečup uchovávejte v lednici.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Schneller Koch

