Domácí konzerva z kuřecích stehen a cibule - postup přípravy
Občas se stane, že máte spoustu kuřecího masa, ale nemáte k dispozici tolik místa v lednici či v mrazáku. V tu chvíli máte několik možností – buďto je můžete sníst, případně je rozdat, anebo si připravte domácí kuřecí konzervu, v níž maso vydrží až rok bez ztráty kvality.
Ingredience
Kuřecí stehna očistěte od zbytků peří a důkladně je omyjte pod proudem vody. Poté je dobře osušte papírovými utěrkami. Osušené maso vložte do mísy, nasypejte na něj sůl, mletý černý pepř, sladkou papriku a podravku a rukama vše promíchejte tak, aby se všechna stehna kořením dobře obalila. Poté k masu přidejte dvě lžičky octa a opět vše dobře promíchejte.
Oloupejte tři velké cibule a nakrájejte je na kulaté plátky. Vložte je do hluboké mísy a přidejte k nim jemně nasekanou čerstvou petrželku. Vše dobře promíchejte.
Připravte si litrové zavařovací sklenice, které důkladně vymyjte, sterilizujte v troubě nebo ve vroucí vodě a nechte je úplně oschnout. Na dno sklenice vhoďte dva plátky cibule a na ně vyskládejte kuřecí stehna (viz video). Navrch položte další kolečko cibule a odložte stranou. Takto naplňte i zbylé sklenice.
Všechny sklenice uzavřete víčky, vyskládejte je do velkého hrnce, jehož dno vyložte utěrkou, a zalijte vodou tak, aby dosahovala asi do dvou třetin výšky sklenic. Hrnec přiklopte pokličkou, postavte ho na sporák, vodu přiveďte k varu, ztlumte oheň na mírnou úroveň a nechte 5 hodin probublávat.
Po zavaření vyndejte sklenice z hrnce, neotáčejte je dnem vzhůru, zakryjte je teplou dekou a nechte zvolna vychladnout na pokojovou teplotu. Poté už konzervy stačí uskladnit na chladném a tmavém místě, kde je můžete skladovat až 12 měsíců.