Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mátový sirup

Mátový sirup - postup přípravy

Do čaje, do domácího mojita či jako součást různých dezertů a koláčů. To všechno a mnoho dalších způsobů využití najde v každé domácnosti lahodný a voňavý mátový sirup. Dodá všem nápojům i pokrmům osvěžující lehkost a aroma, které je naprosto mimořádné. Vše, co musíte udělat, je nasbírat trochu čerstvé máty a najít si chvilku času na přípravu sirupu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Čerstvou mátu po utržení odložte venku na stůl a nechte ji zavadnout a dopřejte dost času broučkům a jinému hmyzu, aby opustili květy a listy svého předchozího příbytku. Pak otrhejte lístky z tuhých stonků a odstraňte poškozené listy (stonky ani vyřazené lístky, vyjma těch zkažených, ale nevyhazujte).




Do hrnce nalijte jeden litr vody, přidejte jeden kilogram cukru a na kamnech zahřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak do výsledného sirupu nasypejte vyřazené větvičky a poškozené listy.

Přiklopte hrnec pokličkou, přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a nechte 5 minut probublávat. Pak odstavte z ohně a nechte 6 hodin louhovat.

Děravou lžící vyberte všechny vylouhované větvičky a dobře je vymačkejte přes cedník. Sirup beze zbytků rostlinných částí vraťte zpátky na kamna a přidejte další kilogram cukru. Znovu přiveďte k varu.

Citrón dobře umyjte a i s kůrou jej nakrájejte na plátky. Ty vhoďte do hrnce se sirupem a vařte asi 5 minut.

Poté přidejte lístky máty, které jste předem nechali vychladit v lednici. Je důležité, aby byly všechny listy úplně ponořené v sirupu.

Znovu vše přiveďte k varu, pak vypněte oheň a nechte louhovat dalších 6 hodin.

Poté lístky máty opět vylovte ven a důkladně je vymačkejte. Nevyhazujte je ale, jsou totiž skvělé do čaje!

Hotový sirup přefiltrujte do jiného hrnce a znovu přiveďte k varu. Připravte si čisté a vysterilizované sklenice, naplňte do nich mátový sirup a důkladně zavíčkujte.

Nechte sirup při pokojové teplotě zvolna vychladnout a pak uskladněte na tmavém a chladném místě.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů