Domácí kynuté dalamánky s kmínem - postup přípravy
Milujete-li čerstvé pečivo, můžete si ho nyní připravit sami doma pokaždé, když na něj dostanete chuť. Postupujte podle jednoduchého receptu z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem.
Kvásek
Těsto
Na potření a posypání
Nejprve si připravte kvásek tak, že smícháte vlažnou vodu s cukrem a čerstvým droždím. Ingredience míchejte, dokud se droždí nerozpustí a mísu přikryjte čistou utěrkou. Kvásek posypte trochou mouky a nechte jej kynout 20 minut na teplém místě.
V míse smíchejte oba druhy mouky se solí, kváskem a trochou octa. K ingrediencím vmíchejte celý kmín a vypracujte těsto pomocí rukou.
Poznámka: Těsto nechte pod čistou utěrkou kynout 1 hodinu na teplém místě.
Poté těsto znovu prohněťte a rozdělte jej na 10 stejných kousků tak, jak je ukázáno na videu níže. Z každého kousku následně vypracujte malé válečky, které odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Poznámka: Bochánky nechte kynout dalších 30 minut.
Po půlhodině nařízněte každý dalamánek nožem v jeho středu, potřete celý povrch vodou a posypte kmínem. Pečivo pečte v předehřáté troubě na 250 °C po dobu 5 minut s tím, že do spodní části trouby vložíte pekáč s 200 ml vody.
Tip: Dávejte si pozor, aby vás neopařila pára, která v troubě vznikne.
Po pěti minutách pekáč s vodou vyjměte, výkon trouby snižte na 200 °C a dalamánky pečte dalších 15 minut.
Poznámka: Upečené pečivo přendejte na chladící mřížku. Jakmile vychladnou, můžete je servírovat.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem