Domácí kysané zelí - postup přípravy
Kysané zelí je plní vitamínu C a vlákniny. Jeho konzumace je tedy vhodná zejména v chladném období. Tak si dokonale posílíte imunitní systém. Nyní vám prozradíme, jaké tajemství tkví v dokonale připraveném domácím nakládaném zelí. Není na tom nic složitého. Když tyto kroky dodržíte, získáte lahodný produkt k jakémukoliv pokrmu.
Co je důležité při přípravě domácího kysaného zelí?
Abyste připravili dokonalé kysané zelí, řiďte se těmito kroky:
1) Vybírejte kvalitní bílé zelí, které nebude promrzlé. Ideální jsou odrůdy, které byly sklizené koncem podzimu.
2) K zelí přidejte surovinu, která mu dodá i na sladkosti. Lze volit mezi mrkví, švestkami, nebo jablky. Seveřané používají třeba i brusinky a jalovec.
3) Soustřeďte se na správný poměr koření. Důležité je dobře vypočítat objem soli. Na třílitrovou nádobu potřebujete cca 40 g soli. Nezapomeňte však vyvážet chutě i cukrem (tj. 20 g). Do kysaného zelí se mimo jiné hodí i kmín, anýz, nebo koriandr. Kavkazané přidávají do sklenic i červenou papriku a hřebíček.
4) Postupujte správně během fermentačního procesu. K správnému kvašení přispějete tím, že zelí v kádi dostatečně zatížíte. Nutné je také odstraňovat pravidelně pěnu. Fermentace by měla probíhat při pokojové teplotě pouze dva až tři dny. Poté je nutné zelí přemístit do místnosti, kde bude 0 °C. Tak zajistíte, že se kyselina mléčná rozloží rovnoměrně.
Tip na závěr: Křupavé kysané zelí s mrkví
Nyní si s námi můžete připravit chutné kysané zelí se zdravou mrkví. Potřebujete tyto suroviny:
- – bílé zelí hlávkové: cca 5 a ½ kg
- – mrkev: 130 až 150 g
- – sůl: 100 g
- – bobkový list: 5 až 6 listů
- – celý kmín: 10 g
- – semínka kopru: 6 g
Nejprve si očistěte zelí a nastrouhejte ho nahrubo do velké mísy. Poté jej prosolte, okmínujte, přidejte semínka kopru a dobře promíchejte rukama. Směs následně vložte do čistého lavoru, nebo dřevěné kádě a dobře udusejte vařečkou. Také je vhodné utěsnit zelí víkem, na které položíte něco těžkého. Pravidelně zeleninu kontrolujte během fermentace a odstraňujte dle výše zmíněných instrukcí pěnu z vrchu (případně i šťávu slévejte).
Po asi jednom dni přidejte do směsi loupanou a nastrouhanou mrkev, bobkové listy a nechte fermentovat ještě další dva dny při pokojové teplotě. Nakonec zelí přendejte do místnosti, kde bude méně jak 10 °C. Připravené bude vaše kysané zelí asi za měsíc. Pak jej jen přemístíte do sklenic, pečlivě uzavřete víčky a skladujete ve sklepě, nebo spíži (v chladném prostředí).