Domácí majonéza bez vajec - postup přípravy
Nebudeme si nic nalhávat, příprava domácí majonézy je malá alchymie, která vlivem špatné konstelace planet může skončit fiaskem. Pokud ale dodržíte všechna pravidla, která uvádíme níže, mělo by se vám dílo podařit. Tato majonéza je navíc bez syrových vajec a samozřejmě bez chemických aditiv a dochucovadel.
Ingredience
Do vysoké a úzké nádoby nalijte olej a do něj mléko. Mixér ponořte do směsi tak, aby seděl úplně na samém dně. Začněte šlehat nejvyšší rychlostí, aniž byste zvedali mixér ode dna. Toto je velmi důležité, a pokud to porušíte, majonéza se nezdaří.
Teprve když uvidíte, že zpod mixovací hlavice vychází hustá substance, pomaličku mixér začněte zvedat a opět spouštět dolů. Důležité je nezvednout jej nad hladinu. V tu chvíli by se do směsi zašlehal vzduch a vznikla by emulze, tedy jakási řídká mastná polévka. A tu nechceme.
Celý proces mixování je velmi rychlý a trvat bude maximálně 2,5 minuty. Jakmile získáte hustou konzistenci, můžete k ní přidat sůl, pepř a další dochucovadla, která zašlehejte do směsi. Ta nejen zlepší chuť, ale i konzistenci a znatelně prodlouží trvanlivost majonézy, která v lednici vydrží v uzavřené sklenici zhruba týden.
Pár důležitých poznámek před přípravou
Teplota surovin
Před započetím přípravy je zapotřebí, aby všechny použité ingredience měly pokojovou teplotu. V opačném případě se budou spojovat jen velmi neochotně. Proto je nechte asi 30 minut předem odstát mimo lednici.
Olej
Co se týče oleje, na jeho kvalitě je přímo závislá výsledná chuť majonézy, proto je třeba, abyste jej vybírali pečlivě. Běžné rafinované slunečnicové a řepkové oleje mívají nahořklou pachuť, což pro běžné použití nevadí, majonéza by však kvůli tomu byla nepoživatelná.
Totéž ovšem platí o extra panenském olivovém oleji. Byť je velmi kvalitní a zdravý, na přípravu majonézy se pro svou výraznou chuť rovněž nehodí. Doporučujeme proto zvolit buďto extra panenský slunečnicový olej, anebo pomace olivový olej, tedy jeho nejnižší jakost, která se vyrábí chemickou cestou z pokrutin po lisování.
Ochucení
Co se týče koření a dochucovadel, majonézu lze přirozeně použít i bez nich, její chuť by vás ale příliš nenadchla. Proto je potřeba se jejímu ochucení trochu věnovat. Uvedené přísady jsou pouze jednou z možností. Pokud rádi experimentujete, možná přijdete na další vlastní varianty jejího ochucení. Skvěle v ní chutnají třeba rozmixované kapary.
Nádoba a mixér
Poslední poznámka se bude týkat použité nádoby a tyčového mixéru (možnost ruční přípravy majonézy metličkou nyní přeskočíme, je totiž příliš pracná a výsledek nejistý). Připravte si vysokou a úzkou nádobu, která je standardně dodávána jako příslušenství tyčového mixéru. Jen tehdy se totiž majonéza podaří, záměna za libovolnou mísu jiných rozměrů se nedoporučuje.
Pozornost je třeba věnovat také použitému mixéru. Nejvhodnější je takový, který má nízký profil mixovací hlavy, bez jakýchkoliv otvorů navíc. Majonézu lze připravit i s ostatními mixéry, čas od času se ale může jejich vinou stát, že se dílo nepodaří a je třeba začít znovu. Pokud vám tedy majonéza nezhoustne, nezoufejte a zkuste to znovu. Anebo si pořiďte jiný mixér.
Videopostup krok za krokem