Gruzínská švestková omáčka „Tkemali“ - postup přípravy
Gruzínská omáčka „Tkemali“ ze švestek je skvělá pro svou pikantní a lehce kyselou chuť. Můžete ji použít k přípravě sendvičů, kebabů a jiných masových pokrmů.
Základ
K dochucení
Švestky důkladně omyjte, v hrnci je zalijte vodou a vařte je na mírném ohni 20–30 minut. Ovoce zbavte pecek a slupek a švestky, včetně šťávy, propasírujte.
Vzniklou omáčku vlijte do hrnce a vmíchejte do ní rozmixovanou směs feferonky, máty a česneku.
Tip: Místo švestek můžete použít také blumy nebo mirabelky.
Do omáčky přidejte rozdrcená semínka koriandru, koření Chmeli-Suneli a Utscho suneli, oregano, sůl a cukr. Ingredience důkladně zamíchejte a omáčku vařte 10 minut.
Poznámka: Chmeli-Suneli a Utscho suneli je koření, které je hojně užíváno v arménské a gruzínské kuchyni.
Zatím v hmoždíři rozdrťte tymián s koprem a solí. Směs vmíchejte do omáčky Tkemali a pokračujte ve vaření dalších 10 minut.
Poznámka: Díky tomuto receptu můžete získat až 1200 ml omáčky.
Omáčku vlijte do sterilizovaných sklenic, které pevně uzavřete a jejich obsah nechte volně vychladnout dnem vzhůru, pod ručníkem.
Tip: Omáčka se skvěle hodí do sendvičů, kebabů a jako součást dalších jídel.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Milenia КулинарныеPецепты