Domácí Marlenka s kondenzovaným mlékem - postup přípravy
Pokud milujete kvalitní dezerty, připravte si domácí Marlenku, která se od té originální téměř neliší. Dezert je oblíbený po celém světě a skvěle se hodí na slavnosti.
Korpus
Krém
Zdobení
Nejprve připravte krém. Do hrnce nalijte mléko a začněte ho zahřívat. V samostatné misce smíchejte kukuřičný škrob s klasickým cukrem, vanilkovým cukrem, studeným mlékem a vejci a směs vmíchejte do teplého mléka v hrnci.
Obsah hrnce následně vařte 2–3 minuty. Jakmile začne houstnout, odstavte hrnec z tepla a do směsi vmíchejte zkaramelizované kondenzované mléko. Poté, co se ingredience spojí, základ na krém přelijte do misky, kde ho nechte vychladnout.
Tip: Místo zkaramelizovaného kondenzovaného mléka můžete použít to klasické. Základ na krém přikryjte potravinovou fólií tak, aby se ho přímo dotýkala. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.
Mezitím připravte tenké korpusy. Do rendlíku vlijte med, který smíchejte s cukrem, jedlou sodou a špetkou soli. Směs začněte zahřívat a poté, co se cukr rozpustí, do ní přidejte máslo. Celý proces potrvá asi 5 minut.
Tip: Aby se máslo rychleji rozpustilo, nakrájejte ho na menší kousky.
Jakmile se máslo rozpustí, rendlík odstavte z tepla a vmíchejte do něj mléko. Směs vlijte do mísy s moukou a poté přidejte vejce.
Poznámka: Vejce přidávejte postupně, jedno po druhém. Je-li těsto příliš řídké, přidejte ještě 20–50 g mouky. Tu doporučujeme předem prosít, aby v těstu nevznikly hrudky.
Těsto postupně nanášejte na plech, pokrytý pečicím papírem, v 11 dávkách a snažte se vytvořit kulatý a tenký korpus. Každý tenký plátek korpusu následně pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 5 minut.
Tip: Při pečení korpusu se inspirujte postupem níže ve videu.
Po upečení okraje korpusu zarovnejte, pomocí pokličky, tak, abyste získali vždy stejný tvar.
Poznámka: Odříznuté okraje si odložte bokem na závěrečné zdobení.
Nyní dokončete krém. V míse vyšlehejte máslo a vešlehejte do něj vychladlý základ na krém. Směsí potřete vždy jeden korpus, který zakryjte druhým korpusem. Postup opakujte, dokud budete mít ingredience.
Poznámka: Vrstvení byste měli zakončit krémem.
Dezert vložte do kulatého dortového ráfku a nechte ho stát 1,5 hodiny v pokojové teplotě. Poté ho z ráfku vyjměte a ozdobte rozmixovanými zbytky upečeného korpusu a rozpuštěnou čokoládou.
Poznámka: Čokoládu rozpustíte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě během 1–2 minut. Chcete-li, můžete dezert posypat také nasekanými vlašskými ořechy.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Торты и Кулинария Cakes & Cooking