Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí medovník

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Domácí medovník - postup přípravy

Jestliže patříte mezi milovníky tradičního medového dortu, zaručeně si oblíbíte recept od paní Lucie Dolejší. Ačkoliv jeho příprava působí složitě a pracně, je poměrně jednoduchá a zvládne ji i ten, kdo pekařskými dovednostmi příliš neoplývá. Odměnou za vynaložené úsilí vám bude okouzlující vláčný dezert s lahodným krémem, který je tak vynikající, že jej nejen vy budete tajně chodit ujídat do ledničky.

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Jaroslava Plotická
1. KROK

Připravte si vodní lázeň. Do kastrolku nalijte vodu a dejte na něj větší misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu poté přiveďte k varu. Do misky dejte Heru a nechte ji pomalu rozpustit. Následně do ní rozklepněte vejce a postupně přidávejte med, cukr, mouku, a nakonec jedlou sodu. Dejte si předehřát troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Směs míchejte vařečkou přibližně 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.

2. KROK

Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř nebo dortovou formu (v závislosti na tom, čím budete pláty vykrajovat). Do nakresleného kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto. Lze jej na plech rozprostírat také prsty, jako to dělá paní Lucie, záleží na vašich preferencích. Těsto by mělo vždy přesahovat kružnici alespoň o centimetr. Placku pečte dozlatova (7 až 10 minut) a totéž proveďte i s ostatními.

3. KROK

Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř nebo dortovou formu a nožem oříznout přesahující okraj. Okraje určitě nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.

4. KROK

Nyní se pusťte do přípravy krému. Do mísy dejte mascarpone, přilijte k němu šlehačku a Salko a vše vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka. Nakonec si připravte posypku z okrájených kousků těsta. Můžete je vložit do mísy a rozdrobit je prsty najemno nebo použít mixér.

5. KROK

Nyní zbývá už jen sestavit dort. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažete krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medové pláty. Na závěr potřete celý dort i s boky krémem a poprašte připravenou posypkou. Nechte přes noc odležet v ledničce.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů