Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodný sušenkový dort

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut

Lahodný sušenkový dort - postup přípravy

Nepečené dorty jsou hitem. Bývají nenáročné a také lahodné. Tato pochoutka je vhodná i pro začátečníky. Základem jsou kromě běžných ingrediencí populární sušenky. S nimi lze vytvořit nejenom nepečené těsto, ale i nádhernou podobu výsledného dortu.

Ingredience pro:
8 porcí

Základní krém

Korpus

Dokončení

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Základem receptu je pudinkový krém, který slouží také jako pojivo. Do rendlíku tedy nalijte mléko, přidejte žloutky a dále také cukr a škrob. Chybět nesmí ani máslo a vanilkový prášek, který se dá nahradit vanilkovou esencí. Potom už stačí jenom míchat a zahřívat, než vznikne lahodný krém pudinkové konzistence.




Na závěr přidejte do krému čokoládu, kterou nechte pozvolna rozpouštět. Dodá potřebnou barvu a samozřejmě také chuť. Pro zjemnění se v této poslední fázi přidává také smetana ke šlehání. Aby se dobře propojila s ostatními ingrediencemi, vezměte do ruky ruční šlehač a vyšlehejte krémovou hutnou pěnu.

Když je základní krém hotový, přichází na řadu tvorba dortu. Dostatečně velký hrnec vyložte potravinovou folií, která zabrání lepení na stěny. Poté můžete začít tvořit základ dortu. Na jednotlivé sušenky na každou stranu nanesete dostatek krémové náplně.

Sušenky skládáte jedni vedle druhé od vnějšího okraje dortu k vnitřnímu středu. Krém na nich zaručí, že každá další vrstva k té předchozí dokonale přilne a tak vytvoří pevnou konzistenci. Když je celý hrnec plný sušenek, je základ dortu hotov.

Aby dort také trochu vypadal, je třeba ho polít čokoládovým krémem. Ten vznikne ze smetany, ve které se rozpustí čokoláda. K té se následně přidá také kakaový prášek. Takto hotový krém už se jenom nanáší na dort, který byl vyklopen z hrnce. A to na vrstvu vyšlehané smetany, která tvoří jakýsi jeho základ.

Když je dort hotový, zbývá už jenom poslední fáze. Tou je zdobení, například kousky sušenek. Následně by měl na několik hodin zamířit do lednice, kde dokonale ztuhne a zachová si tak svůj tvar i vzhled.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů