Domácí nakládaná jablka za studena - postup přípravy
Vyzkoušejte velmi snadný recept, jak uchovat jablka na zimu, který vám navíc zabere jen pár minut. Nakládaná jablka jsou skvělá do dezertů, buchet, koláčů nebo jen tak samotná.
Ingredience
Sklenice o velikosti 3 l včetně víček a veškerého nádobí, které budete používat, ponořte do hrnce s vodou s mycím přípravkem na nádobí. Přidejte balení jedlé sody a nechejte vše projít varem po dobu alespoň 10 minut. Sklenice a ostatní nádobí vyskládejte na plech a nechte vyschnout.
Jablka velmi pečlivě omyjte pod tekoucí vodou a zkontrolujte, zda nejsou potlučená nebo nahnilá. Volte jablka spíše podzimních odrůd, pevná a vyzrálá. Do nádoby nalijte studenou vodu, přidejte cukr, sůl a důkladně promíchejte
Počkejte, až se sypké složky úplně rozpustí. Sklenice naplňte jablky a prokládejte listy rybízu. Vodu s rozpuštěným cukrem a solí nalijte do naplněných sklenic. Jablka by měla být zcela ponořená. Naplněné sklenice uzavřete víčkem.
Sklenice ponechejte v kuchyni 4–5 dnů, poté je přemístěte na chladné a tmavé místo. Ve sklenicích začne probíhat proces mléčného kvašení, tekutina přestane být čirá, jablka jí postupně nasáknou a její hladina se sníží.
Pokud plánujete jablka uchovávat dlouhodobě, přilijte do sklenice vodu tak, aby byla zcela ponořená. Ke konzumaci budou připravená měsíc a půl po naložení.
Tip: K jablkům můžete přidat angrešt, třešně, sušené švestky nebo borůvky. Do tohoto nálevu můžete také naložit švestky, hrušky či brusinky.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Коллекция Рецептов