Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí nakládaná jablka za studena

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut

Domácí nakládaná jablka za studena - postup přípravy

Vyzkoušejte velmi snadný recept, jak uchovat jablka na zimu, který vám navíc zabere jen pár minut. Nakládaná jablka jsou skvělá do dezertů, buchet, koláčů nebo jen tak samotná.

Ingredience pro:
3 sklenice
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Sklenice o velikosti 3 l včetně víček a veškerého nádobí, které budete používat, ponořte do hrnce s vodou s mycím přípravkem na nádobí. Přidejte balení jedlé sody a nechejte vše projít varem po dobu alespoň 10 minut. Sklenice a ostatní nádobí vyskládejte na plech a nechte vyschnout.

2. KROK

Jablka velmi pečlivě omyjte pod tekoucí vodou a zkontrolujte, zda nejsou potlučená nebo nahnilá. Volte jablka spíše podzimních odrůd, pevná a vyzrálá. Do nádoby nalijte studenou vodu, přidejte cukr, sůl a důkladně promíchejte

3. KROK

Počkejte, až se sypké složky úplně rozpustí. Sklenice naplňte jablky a prokládejte listy rybízu. Vodu s rozpuštěným cukrem a solí nalijte do naplněných sklenic. Jablka by měla být zcela ponořená. Naplněné sklenice uzavřete víčkem.

4. KROK

Sklenice ponechejte v kuchyni 4–5 dnů, poté je přemístěte na chladné a tmavé místo. Ve sklenicích začne probíhat proces mléčného kvašení, tekutina přestane být čirá, jablka jí postupně nasáknou a její hladina se sníží.

5. KROK

Pokud plánujete jablka uchovávat dlouhodobě, přilijte do sklenice vodu tak, aby byla zcela ponořená. Ke konzumaci budou připravená měsíc a půl po naložení.

6. KROK

Tip: K jablkům můžete přidat angrešt, třešně, sušené švestky nebo borůvky. Do tohoto nálevu můžete také naložit švestky, hrušky či brusinky.

7. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů