Domácí přírodní sýr se špenátem a olivami - postup přípravy
Vlastní přírodní sýr bude určitě zpestřením vašeho jídelníčku. Na jeho výrobu potřebujete jen několik základních surovin, a když do něho přidáte špenát a olivy, dostanete luxusní pokrm.
Na sýr
Do hrnce nalijte mléko a dejte ho na sporák vařit. Do mléka dejte lžičku soli. Z jednoho celého citronu vymačkejte šťávu na odšťavňovači, abyste se zbavili jader. Před odšťavňováním citron poválejte po stole, aby změkl. Jakmile se začne mléko vařit, nalijte do něho citronovou šťávu a za občasného míchání vařte 10 minut.
Poté plamen vypněte a hrnec přiklopte poklicí a nechte ho 15 až 20 minut stát. Během této doby si můžete nasekat listy čerstvého špenátu a pokrájet olivy na menší kousky. Teplou sýrovou hmotu z hrnce přendejte do jemného síta a nechte okapat.
Když přestane kapat voda, ještě teplou hmotu přendejte do mixéru. K ní přidejte změklé máslo, podle chuti dosolte, opepřete a přidejte jednu až dvě lžíce olivového oleje. Mixujte, dokud se nevytvoří hladký krémovitý sýr. Ten přendejte do misky, přidejte k němu nasekaný špenát a kousky oliv a vše důkladně promíchejte.
Zmuchlejte pečící papír, aby byl poddajnější. Do jeho středu dejte sýr a úhledně ho zabalte do ruličky. Tu dejte na několik hodin do lednice, aby ztuhla. Poté půjde sýr krájet a použít například k namazání na křupavé pečivo.