Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Řízky v těstíčku

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Řízky v těstíčku - postup přípravy

Tradiční řízky jsou neodmyslitelnou součástí klasické české domácí kuchyně. Tence rozklepaný plátek masa, kořeněný a obalený v mouce, vajíčku a strouhance a z obou stran osmažený dozlatova je nejoblíbenější svačinou na výlety i tradičním svátečním pokrmem, který mají rádi i ti, kteří maso jinak příliš nejedí. Nezapomenutelný je dětský výrok o tom, že „já maso nejím, ale řízek není maso“. Jak ale připravit opravdu dokonalé řízky tak, aby nám z nich nevzešla jen vysušená podešev, ale byly jemné a šťavnaté? Přinášíme vám návod, jak takové dokonalé a lahodné řízky připravit.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Maso umyjeme pod tekoucí vodou a důkladně osušíme papírovými utěrkami. Nakrájíme ho ostrým nožem na menší kousky, které přikryjeme igelitovým sáčkem nebo potravinářskou fólií a paličkou lehce rozklepeme do tenčí a větší placky. Igelit z nich poté sejmeme a z jedné strany posypeme maso solí, pepřem a sušeným česnekem, případně i dalším oblíbeným kořením, které máte rádi.




Připravte si dvě misky a rozklepněte do nich vajíčka, přičemž oddělte žloutky a bílky od sebe. Žloutky lehce rozšlehejte vidličkou. Do bílků přidejte špetku soli a elektrickým šlehačem vyšlehejte do pevného sněhu.

A právě bílkový sníh je jedno z hlavních tajemství šťavnatého a lahodného řízku.

Na kamnech si rozpalte pánev s vrstvou oleje.

Zapomeňte na chvíli na tradiční způsob obalování řízků. Tentokrát maso obalte nejprve v rozšlehaných žloutcích, poté v mouce a nakonec v bílkovém sněhu a vložte na rozpálenou pánev. Ztlumte oheň na střední až mírnou intenzitu a smažte řízek po obou stranách pár minut, dokud povrch nezezlátne a maso není hotové.

Hotové řízky podávejte nejlépe čerstvé spolu s vařeným či opečeným bramborem anebo s bramborovými hranolky, doplněné o salát z čerstvé zeleniny.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů