Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí punčové řezy

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Domácí punčové řezy - postup přípravy

Punčový řez alias „punčák“ je jedním z nejoblíbenějších zákusků. Pokud už jste přemýšleli, jak si ho připravit sami doma a mít ho pořádný velký kus, vyzkoušejte osvědčený recept od paní Petry Balcárkové.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Na těsto

Na polevu

Na sirup

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vyklepněte 6 vajíček a oddělte bílky od žloutků. Do misky ke žloutkům přisypejte polovinu moučkového cukru, přidejte 6 lžic teplé vody a vše vyšlehejte do husté a bělavé pěny, do které jemně zapracujte 250 gramů polohrubé mouky. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a ten jemně po menších dávkách stěrkou vmíchejte do našlehaných žloutků. Hotové těsto nalijte na plech pokrytý pečicím papírem a dejte ho upéct do předehřáté trouby na 180 °C na asi 20 minut.

2. KROK

Druhou polovinu ingrediencí na těsto zpracujte stejným způsobem jako tu první. Jakmile smícháte všechny ingredience výše popsaným způsobem, rozdělte výsledné těsto na 3 díly do tří zvláštních misek. Do jedné misky na těsto dejte pár kapek červeného barviva, ke druhému těstu přidejte lžíci kakaového prášku a třetí nechte bílé. Takto připravená těsta dávejte na plech střídavě po lžících, až vytvoříte souvislý strakatý plát, který opět dejte péct při teplotě 180 °C.

3. KROK

Po upečení nechte oba korpusy vychladnout a připravte si punčový sirup. Smíchejte malinový sirup s vodou, rumem, lžičkou punčového aromatu a s jednou sklenicí pomerančového džusu. Dobře promíchejte, ochutnejte a podle potřeby doslaďte cukrem. Směs nalijte do hrnce, nechte ji přejít varem a odstavte ze sporáku.

4. KROK

Bílý korpus rozkrojte podélně na dva úzké pláty. Jeden z nich natřete džemem, položte na něj barevný korpus, který prolijte připraveným sirupem, opět jej natřete džemem a na něj položte druhou polovinu bílého těsta. Na připravený korpus položte těžší tác nebo jiné závaží a nechte ho odpočinout.

5. KROK

Nakonec připravte cukrovou polevu. Smíchejte moučkový cukr s vodou a citronovou šťávou, přikápněte jednu nebo dvě kapky červené barvy (výsledný odstín by měl být jen jemně růžový, takže to s barvivem nepřehánějte), důkladně prošlehejte a nalijte na slepený a odpočatý piškotový dort. Nechte polevu v lednici ztuhnout, nakrájejte punčák na porce a podávejte.

6. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů