Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí rohlíky bez vajec a mléka

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí rohlíky bez vajec a mléka - postup přípravy

Kam se na křupavé domácí rohlíčky hrabou ty z obchodu! Hotové jsou za pár chvil, výrobní náklady jsou minimální a voní přes půl sídliště. Na druhý den navíc nejsou vůbec gumové, pokud tedy nějaké zbudou. Osvědčený recept od paní Petry Pospíchalové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience na 12 ks

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do vlažné vody rozdrobte půl kostky čerstvého droždí (můžete ho nahradit balíčkem sušeného), přidejte čajovou lžičku cukru a dobře promíchejte. Směs nechte stát při pokojové teplotě asi 10 až 15 minut, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna.

2. KROK

Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl, kvásek a rozpuštěné sádlo. Zadělejte pružné a nelepivé těsto, které nechte v zakryté míse při pokojové teplotě kynout asi 45 až 60 minut. Po vykynutí těsto prohněťte, rozdělte ho na 3 díly a z každého z nich vyválejte kulatou placku. Tu rozřízněte na čtyři trojúhelníky a stočte je od základny směrem k cípu do tvaru rohlíku.

3. KROK

Vytvarované rohlíky vyskládejte na plech a nechte je pod utěrkou kynout dalších 20 minut. Poté povrch potřete vejcem rozšlehaným s vodou (případně jen vodou s trochou soli), pokud chcete, posypejte je solí a kmínem nebo mákem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 210 °C péct po dobu kolem 20 minut v závislosti na vlastnostech vaší trouby a na tom, jak moc máte rádi rohlíčky vypečené.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů