Domácí rohlíky se sádlem - postup přípravy
Pokud si chcete pochutnat na opravdu čerstvém křupavém rohlíku, je nejlepší si je upéci doma. Recept na chutné rohlíky se sádlem nám poskytla paní Irena Scholtzová.
Na těsto
Na posyp
Smíchejte vlažnou vodu s kvasnicemi a nechte vzejít kvásek. Přidejte k němu ostatní ingredience a zadělejte těsto. Zpracovávejte ho, dokud nebude hladké a nelepivé. Velmi dobře vám může pomoci robot nebo pekárna na chleba. Přikryjte ho utěrkou a nechte asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na 8 až 10 bochánků a nechte je znovu kynout asi půl hodiny až hodinu. Poté z nich udělejte trojúhelníky, které srolujte ke špičce do rohlíku. Dejte je na plech vystlaný pečicím papírem, ale musí mezi nimi zůstat místo, a nechte je 20 až 30 minut kynout.
Poté rohlíky postříkejte vodou a podle chuti je posypejte hrubou solí, mákem nebo kmínem. Pečte je v troubě předehřáté na 200 °C, dokud nebudou hezky zlatavé. Nechte je vychladnout a můžete konzumovat.