Domácí salám z hovězího a vepřového masa - postup přípravy
Měkký salám nemusí být vůbec nastavovaný různými náhražkami či separátem. Po domácku připravený je poctivě vyráběný z opravdového kvalitního masa.
Ingredience
Maso rozkrájejte na kusy a pak ho v mlýnku rozemelte na hrubo. Poté vezměte nástavec na jemnější mletí a ještě ho dvakrát pomelte. Maso nemusíte dávat přesně podle receptu, lze třeba experimentovat s poměry masa, případně můžete použít kuřecí maso.
Poté k masu přidejte vejce, sůl a dusitanovou sůl neboli Pragandu (kdo nechce, může ji nahradit obyčejnou solí, nicméně salám nebude mít tak hezkou barvu). Poté přisypejte mletý muškátový oříšek a přilijte velmi studené mléko. Čím chladnější bude, tím lépe.
Směs promíchejte a nejlépe v mixéru promixujte dohladka. Pak ji dejte na potravinářskou fólii a zabalte do šišky, tak, aby byla co nejvíce utažená. Fólii omotejte v několika vrstvách, alespoň v 5, a konce zavažte bavlněným provázkem. Jde o to, aby se ke směsi při vaření pokud možno nedostala voda.
V hrnci, do kterého se vám šiška nebo šišky salámu vejdou, zahřejte dostatečné množství vody na 75 až 80 °C. Troubu rozehřejte na 75 °C.
Dejte salámy do hrnce a šišky zatěžkejte, aby byly ponořené. Hrnec vložte na 2 hodiny do trouby. Po této době salámy vyjměte a prudce zchlaďte ve studené vodě. V lednici by měl salám vydržet zhruba 5 dní.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: ЖИЗНЬ – ВКУСНАЯ! Галина Артеменко – Рецепты