Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodné kořeněné domácí klobásky

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Lahodné kořeněné domácí klobásky - postup přípravy

Propagátoři zdravé výživy uzeninám nemohou přijít na jméno. Na vině však nejsou uzeniny samotné, jako spíš aditiva, která jsou ve velkém používána v potravinářském průmyslu při jejich přípravě. Pakliže se tedy snažíte zhubnout, anebo prostě zbavit svůj jídelníček škodlivých látek poškozujících vaše zdraví a přitom uzeniny milujete a těžko se smiřujete s jejich vynecháním ze svého života, pak máme recept pro vás jako stvořený. Geniální domácí klobásky z kvalitních surovin vám budou chutnat a přitom nezatíží vaše zdraví – a koneckonců ani peněženku.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Kuřecí i hovězí maso umyjte a osušte. Kuřecí stehna pak zbavte kostí, které vložte do hrnce s vodou, solí a pepřem a dejte vařit alespoň 2 hodiny (nejlépe 5 až 6 hodin). Vývar pak sceďte přes jemné síto. Měli byste připravit alespoň 350 ml vývaru.




Polovinu obou druhů mas namelte mlýnkem na maso či robotem. Druhou polovinu jen nožem nahrubo nasekejte. Kuřecí maso melte včetně kůže. Mleté maso vložte do mísy a přidejte k němu sůl, sušené bylinky, pepř, papriku a lžíci medu. Pokud chcete, přidejte i pár strouhnutí muškátového oříšku, který klobásky nádherně provoní. Pakliže máte rádi pikantní klobásy, přidejte kromě sladké papriky i trochu té pálivé. Nakonec do mletého masa přidejte i to nasekané a všechny přísady nejlépe ručně důkladně prohněťte, aby se maso dobře promíchalo s kořením. Během hnětení pomalu přilévejte také 350 mililitrů vývaru.

Když je směs hotová, připravte si střívka. Nejlépe se budou plnit přes speciální nástavec na mlýnek na maso, ze kterého před plněním vyjmete síťku a nože, aby už se maso dále nerozmělňovalo. Pakliže tento speciální nástavec nemáte, je možné střívka naplnit i ručně. Počítejte s tím, že to ale bude větší práce.

Naplňte střívka co nejtěsněji a v pravidelných rozestupech je zatočte, abyste vytvořili jednotlivé klobásky. Pakliže zůstanou vzduchové bubliny, propíchejte je jehlou a vytlačte vzduch, aby v klobáse nezůstaly prázdné prostory. Pak už jenom konce klobásy zajistěte nitěmi a asi na 2 až 2,5 hodiny je zavěste někam do chladu, aby se maso dobře natáhlo kořením. Pak vložte klobásy do hrnce s vodou a vařte na mírném ohni asi 1,5 až 2 hodiny v závislosti na jejich tloušťce.

Hotové klobásy ochlaďte studenou vodou, přes noc znovu zavěste na chladném místě a skladujte v lednici.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů