Domácí sváteční klobásky z mletého masa, slaniny a brambor

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
30 minut
ČAS VAŘENÍ
50 minut
NÁROČNOST
Snadná

Domácí sváteční klobásky z mletého masa, slaniny a brambor - postup přípravy

Klobásky, párky a salámy nepatří zrovna k dietetickým doporučením zdravého životního stylu. Faktem ale je, že když si připravíte své vlastní klobásy doma, nemusíte se jejich konzumace nikterak obávat. Prostě jen přizpůsobte množství soli svým preferencím a zbytek už je veskrze neproblematický.
1. KROK

Oloupejte brambory, cibuli a česnek, rozkrájejte všechny tři druhy zeleniny na menší kusy a semelte je mlýnkem na maso. Pokud ho nevlastníte, nezoufejte, stejnou práci za něj vykoná i struhadlo. Jen je to o něco málo fyzicky náročnější. Výsledek je ale stejný. Umletou zeleninu ručně lehce promíchejte. Mísu se zeleninou pak odložte na teplé místo a počkejte, až ve vlastní šťávě změkne a zjemní.

2. KROK

Mezitím nakrájejte špek na malé kostičky, přihoďte je do mísy se zeleninou, přidejte také mleté vepřové maso a všechny ingredience důkladně promíchejte. Podle chuti směs osolte a přidejte další své oblíbené koření podle chuti.

3. KROK

Připravte si přírodní nebo umělá střívka a plničku na klobásy nebo mlýnek na maso se speciálním nástavcem na plnění klobás. Naplňte přístroj směsí masa a zeleniny a pomalu ji vstřikujte do střívka a po každých 4 až 5 centimetrech střívko zatočte, abyste oddělili jednotlivé klobásky. Když naplníte celé střívko, zajistěte konce uzlíkem.

4. KROK

Plech na pečení vyložte pergamenovým papírem a stočte na něj klobásy. Propíchejte střívko na několika místech vidličkou či párátkem, předehřejte troubu na 180 °C a dejte klobásy péct po dobu 40 až 50 minut. Když jsou dopečené, ještě předtím, než je budete chtít vyjmout, zvyšte teplotu na 220 °C a nechte 2 až 3 minuty dopékat. Díky tomu získají klobásy krásnou zlatavou kůrčičku. 

Galerie

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
Co si myslíte o receptu?
5/5 (81%) 307 hlasů
Nahlásit chybu
97 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt