Domácí sekaná s hořčičnou kůrčičkou - postup přípravy
I když lze hotovou a často už upečenou sekanou koupit prakticky v každé masně nebo supermarketu, ta domácí je vždycky lepší a také zdravější. Vyzkoušejte tento vymazlený recept od paní Romany Staňové.
Ingredience
Vepřovou plec umelte v mlýnku na maso a smíchejte ji se solí, pepřem, prolisovaným česnekem a trochou steakového koření.
Rohlíky nakrájejte na kostičky, vložte je do misky a zalijte smetanou na vaření. Nechte je nasáknout a vyklopte je do mísy k mletému masu. Přidejte vajíčko a uhněťte homogenní masovou hmotu.
Z masového těsta zformujte šišku, kterou po celém povrchu potřete grilovací hořčicí (můžete použít klasickou plnotučnou, ale grilovací v tomto případě chutná mnohem lépe). Díky tomu získá sekaná křupavou a chutnou kůrčičku. Vláčnost sekané zase zajistí smetana.
Připravenou sekanou vložte na plech, podlijte trochou vody a odešlete ji do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C. Takto ji nechte péct asi 1 hodinu, přičemž během pečení ji nezapomeňte čas od času trochu podlít vodou.
Upečenou sekanou nechte chvíli odpočinout, nakrájejte ji na plátky a podávejte třeba s bramborovou kaší, šťouchaným bramborem, anebo jen tak s čerstvou nebo nakládanou zeleninou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.