Rakouský jablečný koláč s mandlemi - postup přípravy
Vyzkoušejte recept na tradiční rakouský jablečný koláč, který připravíte během chvíle. Servírovat ho můžete samotný, s vanilkovou zmrzlinou nebo kopečkem nadýchané šlehačky.
Na těsto
Na náplň
Na mandlovou krustu
V míse vyšlehejte máslo, tvaroh, mouku a špetku soli do hladkého těsta. Poté ho zabalte do fólie a dejte ho chladit na 30 minut do lednice.
Jablka pečlivě omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na malé kostičky. Dejte je na pánev, přidejte k nim citronovou šťávu z celého citrónu, cukr a skořici. Směs zahřejte a 5 minut ji povařte. Následně ji nechte vychladnout.
Těsto vyjměte z lednice, rozválejte ho na tenký plát a poté ho přeneste ho do formy o průměru 24 cm. Následně vytvořte okraj vysoký 3–4 cm.
V míse vyšlehejte crème fraîche, pudinkový prášek, cukr a vejce. Do směsi přidejte vychladlá jablka, vše promíchejte a poté náplň rovnoměrně rozprostřete na těsto.
V míse smíchejte mandlové plátky, cukr, smetanu a kukuřičný škrob. Následně směs rozprostřete na jablka a lehce ji přitlačte.
Rakouský koláč pečte v troubě předehřáté na 170 °C (horkovzduch) přibližně asi 55 minut. Poté ho vyjměte a nechte ho vychladnout. Následně ho můžete servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vynikající s Rikou Kienerou