Domácí slanina připravená za studena - postup přípravy
Domácí slanina je vždy výborná a existuje i způsob, jak ji udělat jednoduše i za studena. Je možné ji jíst už po 4 dnech, a pokud ji hned nespotřebujete, můžete ji dlouhodobě skladovat v mrazáku.
Ingredience
Nalijte vodu do hrnce. Přidejte sůl, bobkový list, nové koření, černý pepř a koriandr. Zamíchejte a dejte vařit. Lák vařte asi 3 minuty od okamžiku varu. Pak ho nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Česnek nakrájejte na tenké plátky. Maso nakrájejte na kusy asi 15 cm dlouhé a 5 cm široké. Půlku česneku dejte na dno nádoby, ve které se bude slanina nakládat. Přidejte maso a zasypejte ho zbytkem česneku. Pak ho zalijte lákem, aby bylo vše ponořené. Dejte na nádobu menší poklici a závaží, aby maso drželo ponořené.
Směs takto nechte 2 dny při pokojové teplotě. Poté nádobu přiklopte poklicí a dejte na 2 dny do lednice. Následně vyndejte slaninu z nálevu, osušte ji utěrkami a můžete ji konzumovat. V lednici vydrží týden, v mrazáku minimálně několik měsíců.