Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí kuřecí junior

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 180 minut

Domácí kuřecí junior - postup přípravy

Salám junior býval za minulého režimu oblíbenou svačinou do školy i do práce. Se snižováním nákladů na výrobu potravinářských výrobků se však do jeho receptury nenápadně vkradly suroviny, které nelze nazvat zdravými ani s hodně přivřenýma očima. Naštěstí však stále existují staré receptury z poctivých a přírodních surovin, ze kterých si můžete tuto klasickou uzeninu vyrobit i doma. Kromě toho se vám tím navíc otevře široký prostor pro kreativitu a pro hru s nejrůznějšími druhy koření. Tak se pojďte podívat, jak takový kuřecí junior doma připravíte.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Celé kuře vložte do hrnce, zalijte vodou, přidejte do ní kuličky černého pepře, bobkový list, mrkev, celou cibuli i se slupkou a podle chuti sůl. Hrnec postavte na kamna a přiveďte k varu. Pak stáhněte oheň na minimum a táhněte vývar pomaličku aspoň dvě nebo tři hodiny, čím ale déle, tím lépe.




Po dovaření vývaru jej sceďte a 300 mililitrů odlijte do misky. Do té pak k vývaru nasypejte želatinu a nechte ji ve vývaru rozpustit.

Oberte z kuřete veškeré maso a vložte ho do misky. Kůži k němu ale nepřidávejte.

Přidejte k masu sůl, prolisovaný česnek, mletý černý pepř, červenou papriku, popřípadě jakékoliv další koření podle chuti, přilijte šťávu z červené řepy a také želatinu rozpuštěnou v kuřecím vývaru.

Pak si vezměte na pomoc výkonný ponorný mixér a opatrně všechny přísady rozmixujte do hladké a jednolité směsi.

Když je hmota úplně hladká a pěnivá, vezměte plastovou láhev a odřízněte z ní vrchní část. Do vzniklého válce pak nalijte masovou směs a vložte ji do ledničky ztuhnout, nejlépe přes noc.

Druhý den vyklopte z plastové láhve hotový salám, rozkrájejte ho na tenké plátky a můžete servírovat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů