Domácí smetanový sýr - postup přípravy
Smetanové sýry v posledních letech zažívají obrovský boom. Je to díky jejich mnohostrannému použití zejména do různých moderních dezertů. jako je mascarpone nebo různé druhy cheesecaků. I to je důvod, proč jejich cena na trhu rapidně vzrostla a nepatří zrovna mezi ty nejlevnější suroviny. Přitom jejich výroba je velice snadná a nenáročná. Proto, pokud smetanový sýr rádi v kuchyni používáte, vám přinášíme návod, jak si jej vyrobit doma. Nejenže to vyjde levněji, ale ten domácí je mnohokrát lahodnější, než jeho komerční verze.
Ingredience
Ve velké míse smíchejte tučnou zakysanou smetanu s obyčejným plnotučným bílým jogurtem. Dochuťte solí a trochou citronové šťávy a dobře promíchejte.
Připravte si velké síto, několik vrstev velké gázy a hluboký talíř nebo mísu, do které se zvolený cedník vejde. Gázu poskládejte tak, abyste získali ideálně pět vrstev a vložte ji do cedníku tak, aby okraje gázy přesahovaly přes její okraje. Síto s gázou vložte do mísy. Do gázy nalijte směs jogurtu a zakysané smetany a volné okraje gázy přeložte přes smetanovou směs.
Zatěžkejte talířem a na ten položte nějaké těžší závaží, například litrovou sklenici s vodou a takto vložte celou sestavu do lednice alespoň na 12 hodin nebo i déle.
Během této doby se začne ze smetanové směsi oddělovat syrovátka, která bude odkapávat skrze cedník do mísy. Nevyhazujte ji, můžete ji ještě zužitkovat při pečení domácích buchet nebo třeba na výrobu domácí mozzarelly. Po uplynutí dvanáctihodinové čekací doby vyjměte gázový balíček z cedníku, položte ho na talíř a rozbalte ho.
Uvnitř látky vám vznikl perfektní domácí smetanový sýr a vás to nestálo prakticky žádné úsilí, čas ani peníze.