Domácí sýr s červenou řepou - postup přípravy
Doma si můžete snadno vyrobit přírodní sýr z mléka, je to velmi jednoduché. Pokud mu chcete dodat zajímavou barvu, stačí použít červenou řepu, vše bude naprosto přírodní.
Na sýr
Do hrnce dejte vařit mléko, do kterého jste přidali lžičku soli. Oloupejte si červené řepy, nakrájejte je na kusy a v mixéru rozmixujte dohladka. Poté si připravte síto, do kterého vložíte tenké plátno nebo gázu. Do ní dejte rozmixovanou řepu, ze které do mísy vymačkejte co nejvíce šťávy.
Na odšťavňovači vymačkejte šťávu z citronu, pozor ale, ať vám v ní nezůstanou pecky. Poté citronovou šťávu vlijte do šťávy z řepy a zamíchejte. Tuto směs pak nalijte do vroucího mléka a promíchejte. Vařte 5 minut za občasného míchání. Poté sporák vypněte, hrnec přikryjte poklicí a nechte 10 minut stát.
Do mísy dejte síto a do něho plastovou formu na odkapávání sýra. Do formy pak sesbírejte vysráženou hmotu z mléka. Zatěžkejte ji a nechte alespoň 5 hodin stát. Poté sýr vyndejte z formy a můžete servírovat.