Domácí sýr ze zakysané smetany - postup přípravy
Domácí sýr ze zakysané smetany je lahodný a krémový. Můžete ho servírovat s pečivem, nebo ho přidat do salátů. Jedná se o zdravou alternativu kupovaných sýrů.
Ingredience
Mléko nalijte do hrnce a začněte ho zahřívat. Mezitím v misce vyšlehejte vejce se solí a zakysanou smetanou a vzniklou směs vmíchejte do teplého mléka.
Obsah hrnce přiveďte k varu a vařte ho 5 minut. Poté hrnec odstavte z tepla, přikryjte ho pokličkou a směs nechte 10–15 minut volně chladnout.
Následně si nachystejte misku, na kterou položte cedník vyložený plátýnkem a obsah hrnce sceďte.
Poznámka: Jak správně postupovat, můžete vidět ve videu níže.
Sýr do plátýnka zabalte a položte na něj těžítko. Poté ho vložte na 3 hodiny do lednice.
Poznámka: Díky tomuto postupu ze sýra vykape maximum tekutiny.
Po této době můžete domácí sýr ze zakysané smetany servírovat s oblíbeným pečivem nebo ho například vmíchat do zeleninového salátu.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ich mische lecker