Domácí sýrové šneky s máslem a čedarem - postup přípravy
Pokud přemýšlíte, co si upéct o víkendu, vyzkoušejte tyto domácí sýrové šneky s máslem a čedarem, které chutnají naprosto skvostně. Podávat je můžete samotné nebo s oblíbeným dipem.
Na těsto
Na dokončení
Do větší mísy nalijte teplé mléko, teplou vodu a olej. Poté do něj přidejte vaječný bílek, sušené droždí a cukr. Následně vše dobře promíchejte.
Do mísy nasypte mouku a sůl. Poté směs důkladně promíchejte, prohněťte a vypracujte z něj hladké nelepivé těsto. Vložte ho zpět do mísy a nechte ho kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto propracujte a vytlačte z něj přebytečný vzduch. Poté ho přendejte na pomoučenou pracovní plochu, vytvořte z něj bochánek a ten rozdělte na 2 díly.
Jeden bochánek přendejte na talíř a přikryjte ho potravinářskou fólií. Druhý rozválejte do čtverce a potřete ho polovinou rozpuštěného másla.
Čtverec přeložte na třetiny, potřete ho máslem a poté na přeložte polovinu. Poté ho překryjte fólií a nechte ho odpočinout. Stejný postup opakujte i u druhého těsta.
Odpočinuté těsto opět rozválejte do čtverce a posypte ho polovinou nastrouhaného čedaru. Poté těsto srolujte a nakrájejte ho na kousky, přibližně na šířku 3 prstů.
Vzniklé šneky přendejte na plech vyložený pečicím papírem. U zbylého těsta postup opakujte. Jakmile budete mít všechny šneky na plechu, lehce je stlačte rukou.
Šneky nechte kynout pod utěrkou ještě 30 minut. Poté je potřete žloutkem a lehce je posypte mákem. Následně je vložte do předehřáté trouby na teplotu 190 °C.
Čedarové šneky pečte, dokud nebudou krásně zlatavé. Přibližně 20–35 minut. Poté je vyjměte z trouby a nechte je zcela vychladnout. Následně je servírujte.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.