Domácí tavený sýr z tvarohu - postup přípravy
Pokud máte doma velkou zásobu tvarohu a nevíte, co s ním, máme pro vás skvělý nápad na domácí tavený sýr. Je zcela přírodní a bez škodlivých aditiv, proto si ho můžete vychutnat do sytosti.
Ingredience
Tvaroh před zpracováním zmrazte a opět rozmrazte. Díky tomu bude mít jemnější texturu a bude vláčnější. Rozdrobte ho do misky, přidejte k němu vejce a po půl lžičce soli, cukru a jedlé sody. Vše pak tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
Připravte si hrnec, na kterém bude dobře sedět použitá miska s tvarohovou směsí. Nalijte do něj trochu vody, přiveďte ji k varu a posaďte na hrnec misku. Nad touto parní lázní nechte tvarohovou směs rozpustit. Po pěti minutách začne postupně tát a po dalších 5 až 10 minutách je plně krémová a homogenní.
Roztavený sýr přelijte do menších mističek či jiných nádob, v nichž jej budete skladovat. V této fázi můžete do sýru přidat jakékoliv přísady dle své vlastní chuti. Skvěle chutnají různé druhy bylinek či koření, můžete přidat nadrobno pokrájené a osmažené houby nebo třeba rozmixovanou šunku. Záleží jen na vaší fantazii a chuti.
Sýr nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí získá svou typickou roztíratelnou konzistenci. Pak už jej uložte do lednice a podávejte s čerstvým pečivem tak, jak jste zvyklí.