Domácí tiramisu bez vajíček a alkoholu - postup přípravy
Italské tiramisu. Kdo by ho neměl rád. Někteří lidé ho však nemusejí kvůli tomu, že obsahuje syrová vajíčka a často také amareto, což je alkoholický kávový likér, který ne každému sedí. Tento problém jsme ale vyřešili. Našli jsme recept na tiramisu, které se obejde zcela bez těchto dvou problematických surovin a bude chutnat tak báječně a neodolatelně, že si ho zamilujete více, než jeho původní variantu. Připravte si jednoduchý a lahodný dezert, který bleskurychle zmizí z talíře.
Ingredience
Návod na přípravu:
Do misky nalijte vychlazenou smetanu a šlehejte ji elektrickým šlehačem do pěny. Když začne šlehačka tuhnout, přidejte k ní postupně sto gramů cukru a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte pevnou pěnu. Pokud dáváte přednost sladším dezertům, můžete cukru přidat více.
Kůru z limetky ostrouhejte na jemném struhadle a jemně ji přimíchejte do šlehačky. To dodá výslednému dezertu velmi zvláštní a neobvyklou chuť.
Smetanový sýr vyklopte do zvláštní misky a rozšlehejte ho do jemné pěny. K té pak postupně přimíchejte našlehanou šlehačku ochucenou limetkovou kůrou. Pracujte pomocí špachtle a bez velké rychlosti či úsilí, aby se vám šlehačka nesrazila.
Uvařte dvě deci kávy. Nejlepší je espresso, vystačíte si ale i s rozpustnou kávou nebo přefiltrovaným turkem. Přidejte ke kávě cukr a nechejte vychladnout.
Připravte si vhodnou nádobu nebo podnos, na který budete mascarpone skládat. Berte piškoty a jednu po druhé namočte do vychladlé kávy a vložte ji do nádoby. Vyskládejte první piškotové patro z dvanácti piškotů uspořádaných do dvou řad po šesti. Na toto patro pak navršte polovičním množstvím připraveného sýrového krému. Na tu pak uspořádejte druhé patro piškotů máčených v kávě stejným způsobem, jako to první. Na vrch vyrovnejte druhou polovinu krému a zasypejte ho přes sítko kakaovým práškem.
Takto připravený dezert vložte do lednice chladit nejméně 2 až 3 hodiny.