Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí toustový chléb ze sušeného droždí

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 38 minut

Domácí toustový chléb ze sušeného droždí - postup přípravy

Připravte si toustový chléb ze sušeného droždí, díky kterému už nebudete potřebovat ten z obchodu. Chléb je vláčný a ideální jako příloha k pomazánkám i hlavním jídlům.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Mléko smíchejte s vejcem, cukrem, solí a sušeným droždím. Přidejte rozpuštěné máslo a nakonec mouku. 

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku předem prosejte.

2. KROK

Z ingrediencí uhněťte těsto, které zakryjte potravinovou fólií, čistou utěrkou a nechte ho 20 minut kynout na teplém místě. 

3. KROK

Po vykynutí těsto prohněťte, znovu ho zakryjte a nechte ho kynout dalších 20 minut. Po této době těsto znovu prohněťte, znovu zakryjte a nechte ho kynut ještě 30 minut. 

4. KROK

V tuto chvíli těsto rozdělte na čtyři stejné kusy, z kterých vytvarujte koule. Ty umístěte na plech, pokrytý pečicím papírem, přikryjte je fólií a nechte kynout 15 minut. 

5. KROK

Z každé koule vyválejte plát, do tvaru oválu, o šířce 1 cm, jeho okraje zahněte do středu a těsto znovu vyválejte do oválu. Těsto následně zarolujte a vložte ho do formy na pečení chleba. 

Poznámka: Postup opakujte také u dalších tří kousků těsta. 

6. KROK

Formu na pečení zakryjte potravinovou fólií a nechte ho kynout 30 minut. Po půl hodině formu zakryjte a toustový chléb pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30–35 minut. 

7. KROK

Po upečení chléb z formy vyklopte, nechte ho vychladnout a servírujte ho nakrájený. 

Tip: Chléb můžete podávat s oblíbenou pomazánkou, ale také jako přílohu k salátům a masovým pokrmům nebo polévkám.

8. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK

Zdroj receptu: Bake Only

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů