Domácí toustový chléb ze sušeného droždí - postup přípravy
Připravte si toustový chléb ze sušeného droždí, díky kterému už nebudete potřebovat ten z obchodu. Chléb je vláčný a ideální jako příloha k pomazánkám i hlavním jídlům.
Ingredience
Mléko smíchejte s vejcem, cukrem, solí a sušeným droždím. Přidejte rozpuštěné máslo a nakonec mouku.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku předem prosejte.
Z ingrediencí uhněťte těsto, které zakryjte potravinovou fólií, čistou utěrkou a nechte ho 20 minut kynout na teplém místě.
Po vykynutí těsto prohněťte, znovu ho zakryjte a nechte ho kynout dalších 20 minut. Po této době těsto znovu prohněťte, znovu zakryjte a nechte ho kynut ještě 30 minut.
V tuto chvíli těsto rozdělte na čtyři stejné kusy, z kterých vytvarujte koule. Ty umístěte na plech, pokrytý pečicím papírem, přikryjte je fólií a nechte kynout 15 minut.
Z každé koule vyválejte plát, do tvaru oválu, o šířce 1 cm, jeho okraje zahněte do středu a těsto znovu vyválejte do oválu. Těsto následně zarolujte a vložte ho do formy na pečení chleba.
Poznámka: Postup opakujte také u dalších tří kousků těsta.
Formu na pečení zakryjte potravinovou fólií a nechte ho kynout 30 minut. Po půl hodině formu zakryjte a toustový chléb pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30–35 minut.
Po upečení chléb z formy vyklopte, nechte ho vychladnout a servírujte ho nakrájený.
Tip: Chléb můžete podávat s oblíbenou pomazánkou, ale také jako přílohu k salátům a masovým pokrmům nebo polévkám.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Bake Only