Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaný závin s ořechy a rozinkami

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 170 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Nadýchaný závin s ořechy a rozinkami - postup přípravy

Tento závin s rozinkami a ořechy je velmi snadný na přípravu, přitom neskonale chutný a nadýchaný, že nezbyde během chvilky na plechu ani kousíček. Chutná výtečně k víkendové snídani, ale potěší i na svačinu.

Ingredience pro:
20 porcí

Těsto

Náplň

Na pomazání

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hluboké misky prosejte mouku a přidejte odměřenou dávku krupice, dobře promíchejte pomocí kovové metličky. Připravte si současně druhou misku, do které vlijte rozpuštěné máslo, olej a přisypejte cukr. Opět metličkou dokonale vymíchejte, aby se cukr zcela rozpustil. Do misky s máslem vyklepněte vajíčka. Zlehka osolte a opět metličkou rozmíchejte. Mezitím v hrnci na sporáku nebo v mikrovlnné troubě ohřejte mléko a přilijte jej do směsi spolu s ohřátou vodou. Přisypejte sušené droždí, dobře mixujte a postupně přisypávejte mouku. Hněťte pomocí rukou, poté vytvořte kouli, nechte těsto v misce. Přikryjte potravinovou folií a dejte kynout na 1–1,5 hodiny.

2. KROK

Vykynuté těsto vyklopte na naolejovaný vál nebo pracovní plochu a rozdělte na dvě části. Opět vypracujte těsto, koule položte na plochu, přikryjte potravinovou folií a nechte ještě 15 minut odpočívat. Poté pomoučněte vál a jednu kouli těsta za pravidelného pomoučnění vyválejte na tenký obdélník. Rozpuštěným máslem potřete povrch těsta pomocí mašlovačky a zasypejte cukrem. Horní část posypte rozinkami a ořechy, poté přikryjte.

3. KROK

Dlouhé konce dokonale spojte, poté nařežte na proužky pomocí kráječe na pizzu. Proužek po proužku obmotejte a na konci spojte.

4. KROK

Poté celé těsto zaviňte, smotané proužky pak budou zdobit vršek. Stejně postupujte i u druhého těsta. Položte oba záviny na pečicí papír na plech, potřete rozšlehaným žloutkem se lžící kefíru, dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C asi na 30–35 minut.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů