Domácí vařená šunka s kořením - postup přípravy
Z kusu vepřového masa si doma můžete uvařit vlastní šunku, patří do ní i trocha koření, které jí dodá skvělou chuť. Stačí jen dodržet jednoduchý postup.
Ingredience
Ve větší nádobě si připravte solný nálev z 1 litru vody, 25 gramů soli a 25 gramů Pragandy. Až se vše rozpustí, 100 mililitrů odeberte a za pomoci injekční stříkačky a jehly maso napíchejte nálevem.
Do zbytku nálevu dejte česnek, 3 bobkové listy, pár kuliček černého pepře, 3 kuličky nového koření a lžíci majoránky. Vložte dovnitř maso, zakryjte ho a dejte na 3 až 4 dny do lednice. Každý den maso obraťte.
Maso vyndejte z roztoku a svažte ho tak, aby dobře drželo tvar. Dejte do hrnce 2 litry vody, přidejte lžíci soli, lžíci majoránky, 2 kuličky nového koření a 3 bobkové listy.
Vodu zahřejte na 90 °C. Vložte maso, stáhněte plamen na minimum a udržujte teplotu na 82 až 85 °C, ne více. V případě potřeby dolijte vodu, avšak o stejné teplotě, jako máte v hrnci. Vařte masa, dokud nebude jeho teplota uvnitř kolem 75 °C. Bude to trvat něco přes 100 minut.
Horké maso zabalte do sáčku na pečení. Pak ho dejte do velkého igelitového sáčku, aby k němu nepronikla voda, a pod tekoucí vodou ho v míse rychle zchlaďte. Dejte maso na několik hodin do lednice, aby úplně vychladlo, a můžete servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.