Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí vegeta bez dochucovadel a konzervantů

Domácí vegeta bez dochucovadel a konzervantů - postup přípravy

Směs koření prodávaná pod názvem podravka či vegeta už se kvůli obsahu chemikálií dávno netěší takové oblibě jako v době svých začátků. Směs těchto koření však dochutí jídlo jako nic jiného, proto není špatný nápad namíchat si vegetu vlastní, jen bez chemických aditiv, třeba podle receptu od paní Alice Stellmaierové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Kořenovou zeleninu očistěte, odřízněte nať a kořen nastrouhejte nahrubo. Cibulovou nať nakrájejte najemno a spolu se zeleninou vše rozprostřete na plech pokrytý pečicím papírem a vložte do trouby se zapnutým ventilátorem, nastavené na 50 °C. Díky této teplotě si zelenina zachová svou barvu, chuť i velkou část vitamínů. Dvířka však nechte pootevřená a vložte mezi ně vařečku, aby mohla unikat pára a nerosila se dvířka. Namísto trouby můžete zeleninu sušit v sušičce, anebo na sluníčku.

2. KROK

Nať mrkve, petržele a celeru, stejně jako libeček nechte zvolna usušit přirozeně na vzduchu a houby tak, jak jste zvyklí. Pokud je venku horko, lze je sušit i ve stínu. Kuličky černého pepře a nového koření rozemelte a smíchejte je s kurkumou. Sušené houby zvlášť rozmixujte na prášek.

3. KROK

Všechny sušené ingredience smíchejte ve velké míse a mněte je mezi prsty tak dlouho, dokud je nerozdrobíte na malé kousky. Můžete je také krátce promixovat tyčovým mixérem. Pokud toužíte po jemné konzistenci, lze vše po usušení jednoduše rozmixovat na prášek.

4. KROK

Hotovou směs koření uložte do uzavíratelné sklenice a skladujte ji ideálně na temném místě, kde vydrží i mnoho měsíců, pravděpodobně ji však spotřebujete mnohem, mnohem dříve.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů