Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí sýr s okurkami, koprem a česnekem

Domácí sýr s okurkami, koprem a česnekem - postup přípravy

Máte rádi přírodní sýr? Až vyzkoušíte ten domácí, budete naprosto nadšení! Je velmi chutný a jeho příprava není nijak zvlášť složitá. Na základní sýrovou hmotu v podstatě potřebujete jen dvě základní ingredience.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte tím, že si gázu rozprostřete na hrnec, vlijete do ní kefír a ten promícháte spolu se zakysanou smetanou.




Následně směs důkladně svažte na vrchu a zavěste nad hrnec na jednu až dvě hodiny.

Po uplynutí doby umístěte tvořící se sýr do hrnce s cedníkem a zatěžkejte jej nějakým závažím. Takto sýrovou hmotu chlaďte v lednici asi jeden až dva dny.

Až uplyne den až dva, vyjměte sýr z lednice, odstraňte závaží i gázu a hmotu smíchejte v míse s najemno strouhanými okurkami, nasekaným koprem a prolisovanými česnekovými stroužky. Také sýr ochuťte dle libosti solí a mletým pepřem. Zjemnit jej můžete olivovým olejem.

Na pokrmu si pochutnejte třeba s čerstvým chlebem anebo bagetkou. Hodit se bude k porci i čerstvá zelenina typu rajče, paprika a podobně.

Domácí sýr uchovávejte zcela určitě v chladničce do další konzumace.

Pokud vás nezaujala kombinace surovin z výše uvedeného receptu, určitě je můžete upravit dle svého. Do domácího sýra se například skvěle hodí i jemně nasekaná chilli paprička, černé i zelené olivy, sušená rajčata či čerstvý koriandr, bazalka a pažitka. Na výběr je vskutku mnoho možností!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů