Dort Pavlova se smetanovo-ovocnou náplní - postup přípravy
Připravte si sladký dezert, známý po celém světě, který vás ohromí nejen svým vzhledem, ale hlavně jemnou chutí. Výhodou receptu je, překvapivě, snadná příprava.
Korpus
Náplň
Zdobení
Na posypání
Nejprve připravte korpus. Vaječné bílky vyšlehejte do pěny, do které, za stálého šlehání, přidejte cukr.
Poznámka: Cukr přidávejte v 15 dávkách, přibližně po 20 vteřinách šlehání.
Po přidání cukru sníh šlehejte dalších 7 minut a následně do něj přidejte citronovou šťávu, se kterou sníh šlehejte 30 vteřin. Nakonec směs posypte kukuřičným škrobem a pokračujte ve šlehání ještě 30 vteřin.
Vzniklou hmotu rozprostřete na plech, vyložený pečicím papírem, a to tak, aby co nejvíc připomínal sukni baletky.
Poznámka: Dort Pavlova vznikl na počest baletky jménem Pavlova.
Uprostřed dortu vytvořte, pomocí lžíce, důlek, který budete na závěr plnit ovocem. Korpus pečte v předehřáté troubě na 100 °C po dobu 2 hodin.
Zatímco se korpus peče, připravte náplň. Smetanu vyšlehejte dotuha. Chcete-li, můžete ji osladit dle vlastní chuti. Korpus je ale dost sladký, proto to pravděpodobně nebude potřeba.
Tip: Smetanu šlehejte v nádobě, kterou jste, před použitím, vložili na 30 minut do lednice. Díky tomu smetana ztuhne i bez použití ztužovadla.
Náplň vložte do cukrářského sáčku a vyplňte jí důlek v upečeném korpusu a pokryjte ji nakrájeným ovocem.
Tip: Aby se korpus nerozpadl, dbejte na to, aby se ho ovoce přímo nedotýkalo.
Dort Pavlova servírujte posypaný moučkovým cukrem a nakrájený na kousky.
Tip: Chcete-li, aby se dezert co nejvíc podobal originálu, ozdobte ho pouze smetanovou náplní a kiwi, které připomíná zelený vzor na baletních šatech, ve kterých Pavlova tančila.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: LiViera Desserts