Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemné francouzské máslové sušenky Madeleine s malinami

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Jemné francouzské máslové sušenky Madeleine s malinami - postup přípravy

Madeleine nebo zkrátka madlenky jsou maličké zákusky z máslového těsta s ovocem, které mají svůj původ ve Francii, odkud se rychle rozšířily do celého světa. Díky tomu se dočkaly desítek, možná i stovek či tisíců nejrůznějších variací a příchutí, které jsou jedna lepší než druhá. Madeleine se skvěle hodí jako snídaně či zákusek k čaji, tak i jako pohoštění na dětské i „dospělácké“ večírky a oslavy. Doporučujeme vám je zadělat hned z dvojité dávky. Zázračně rychle totiž mizí z talířů.

Ingredience pro:
9 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

K pečení madeleine budete potřebovat speciální formičky na toto cukroví. Ve skutečnosti ne to však tatáž forma, kterou používáte každé Vánoce při pečení medvědích pracek. V obchodech lze ale sehnat i silikonovou variantu, která je z mnoha hledisek velmi praktická.




Čerstvé maliny rozložte na tácek tak, aby mezi nimi zůstaly rozestupy, a vložte je do mrazáku alespoň na 2 hodiny, aby úplně zmrzly.

Připravte si velkou mísu a vyklepněte do ní tři vajíčka. Přidejte k nim cukr a šlehejte metlou či elektrickým šlehačem, dokud se všechny cukrové krystalky úplně nerozpustí a dokud se vajíčka nepromění na světlou krémovou hmotu.

K vajíčkům přidejte lžičku vanilkového extraktu (případně můžete použít přímo semínka vanilkového lusku, anebo jen vanilkový cukr), znovu dobře promíchejte a po částech do kompozice zapracujte hladkou mouku prosátou přes jemné sítko. Každou dávku pak důkladně rozmíchejte, než přidáte další.

Takto vytvořte hladké a pružné těsto.

Na kamnech rozehřejte máslo a přiveďte ho až k bodu varu. Pak ho odstavte z kamen a nechte vychladnout. Odstraňte z másla syrovátku, která se z něj během varu uvolnila a čistý mléčný tuk důkladně vmíchejte do těsta.

Vyndejte z mrazáku maliny a paličkou je rozbijte na malé kousky. Neměly by se během toho rozmrazit (pokud se to stane, nepěkně vám obarví těsto narůžovo). Kousky malin pak vmíchejte do hotového těsta.

Formičky na madeleine vytřete trochou rozpuštěného másla a naplňte je asi ze tří čtvrtin těstem. Ve formičkách nechte trochu prostoru navíc, protože během pečení těsto trochu nabude. Vložte formu s těstem do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut.

Hotové madlenky vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout. Pokud chcete, poprašte je moučkovým cukrem a podávejte.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů