Ořechový řez s karamelizovanými ořechy - postup přípravy
Čeká-li vás slavnostní posezení s blízkými a nevíte, co jim nabídnout, určitě vyzkoušejte ořechový řez. Pochoutka obsahuje 2 druhy krému a vypadá luxusně.
Krém
Korpus
Poleva
300 g vlašských ořechů pražte 10–20 minut na suché pánvi. Poté je odložte bokem a pokračujte s přípravou základu na krém.
Poznámka: Ořechy rozdělte na tři části po 100 g. Budete je používat k přípravě jednotlivých částí dezertu.
V rendlíku smíchejte vejce s cukrem, škrobem a mlékem. Směs vařte, za stálého míchání, 3–4 minuty, do zhoustnutí. Jakmile zhoustne, vařte ji ještě minutu a poté ji přendejte do mísy, kde ji přikryjte potravinovou fólií a nechte ho v lednici vychladnout.
Tip: Fólii na základ na krém položte tak, aby se ho přímo dotýkala. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.
Prvních 100 g pražených ořechů rozmixujte najemno a druhých 100 g nasekejte na menší kousky. Ve větší míse vyšlehejte vejce se špetkou soli. Do směsi přidávejte cukr, za stálého šlehání a vytvořte nadýchanou světlou pěnu.
Následně přidejte mouku s vanilkovým cukrem a vytvořte těsto, do kterého vmíchejte rozmixované ořechy.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte a přidejte ji nadvakrát.
Těsto vlijte do formy na pečení, vyložené pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut. Poté ho nechte vychladnout na chladící mřížce.
Tip: Zda je těsto upečené, poznáte pomocí špejle. V případě, že ji zapíchnete do těsta a vyndáte ji čistou, máte hotovo. Pokud se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.
Nyní dokončete přípravu krému. Máslo šlehejte 1–2 minuty a poté do něj vešlehejte základ na krém.
Poznámka: ⅓ krému odložte do jiné misky na později.
Do zbylých ⅔ krému vešlehejte rozpuštěnou čokoládu a vmíchejte 100 g nasekaných ořechů.
Tip: Čokoládu rozpustíte ve vodní lázni, nebo mikrovlnné troubě, během 2 minut.
Korpus horizontálně rozřízněte na dvě části, z nichž první vložte do dortového ráfku a potřete ho čokoládovým krémem. Ten zakryjte druhou částí korpusu, který potřete světlým krémem. Dezert zakryjte potravinovou fólií a vložte na 6 hodin do lednice.
Na závěr připravte karamel. Cukr zahřívejte na pánvi 2–3 minuty, dokud se zcela nerozpustí. Do vzniklého karamelu vmíchejte celé pražené ořechy, které rozprostřete na pečicí papír a nechte je zcela vychladnout. Poté je nasekejte nadrobno a ozdobte jimi povrch dezertu.
Ořechový řez vyjměte z dortového ráfku a podávejte ho nakrájený na kousky.
Tip: Každou porci můžete doplnit trochou šlehačky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: lecker mit Ann