Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Ořechový řez s karamelizovanými ořechy

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Ořechový řez s karamelizovanými ořechy - postup přípravy

Čeká-li vás slavnostní posezení s blízkými a nevíte, co jim nabídnout, určitě vyzkoušejte ořechový řez. Pochoutka obsahuje 2 druhy krému a vypadá luxusně.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Krém

Korpus

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

300 g vlašských ořechů pražte 10–20 minut na suché pánvi. Poté je odložte bokem a pokračujte s přípravou základu na krém. 

Poznámka: Ořechy rozdělte na tři části po 100 g. Budete je používat k přípravě jednotlivých částí dezertu.

2. KROK

V rendlíku smíchejte vejce s cukrem, škrobem a mlékem. Směs vařte, za stálého míchání, 3–4 minuty, do zhoustnutí. Jakmile zhoustne, vařte ji ještě minutu a poté ji přendejte do mísy, kde ji přikryjte potravinovou fólií a nechte ho v lednici vychladnout.

3. KROK

Tip: Fólii na základ na krém položte tak, aby se ho přímo dotýkala. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.

4. KROK

Prvních 100 g pražených ořechů rozmixujte najemno a druhých 100 g nasekejte na menší kousky. Ve větší míse vyšlehejte vejce se špetkou soli. Do směsi přidávejte cukr, za stálého šlehání a vytvořte nadýchanou světlou pěnu. 

5. KROK

Následně přidejte mouku s vanilkovým cukrem a vytvořte těsto, do kterého vmíchejte rozmixované ořechy. 

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte a přidejte ji nadvakrát.

6. KROK

Těsto vlijte do formy na pečení, vyložené pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut. Poté ho nechte vychladnout na chladící mřížce.

7. KROK

Tip: Zda je těsto upečené, poznáte pomocí špejle. V případě, že ji zapíchnete do těsta a vyndáte ji čistou, máte hotovo. Pokud se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.

8. KROK

Nyní dokončete přípravu krému. Máslo šlehejte 1–2 minuty a poté do něj vešlehejte základ na krém. 

Poznámka: ⅓ krému odložte do jiné misky na později. 

9. KROK

Do zbylých ⅔ krému vešlehejte rozpuštěnou čokoládu a vmíchejte 100 g nasekaných ořechů. 

Tip: Čokoládu rozpustíte ve vodní lázni, nebo mikrovlnné troubě, během 2 minut.

10. KROK

Korpus horizontálně rozřízněte na dvě části, z nichž první vložte do dortového ráfku a potřete ho čokoládovým krémem. Ten zakryjte druhou částí korpusu, který potřete světlým krémem. Dezert zakryjte potravinovou fólií a vložte na 6 hodin do lednice. 

11. KROK

Na závěr připravte karamel. Cukr zahřívejte na pánvi 2–3 minuty, dokud se zcela nerozpustí. Do vzniklého karamelu vmíchejte celé pražené ořechy, které rozprostřete na pečicí papír a nechte je zcela vychladnout. Poté je nasekejte nadrobno a ozdobte jimi povrch dezertu. 

12. KROK

Ořechový řez vyjměte z dortového ráfku a podávejte ho nakrájený na kousky. 

Tip: Každou porci můžete doplnit trochou šlehačky. 

13. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

14. KROK

Videopostup krok za krokem

15. KROK

Zdroj receptu: lecker mit Ann

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů