Dort Ptačí mléko - postup přípravy
Tento dezert má pro někoho zarážející název, ale kdo ho zná, ten potvrdí, že se jedná o skutečnou pochoutku. Ptačí mléko je populární dezert, který zaujme především svou jemností, lehkostí a také nadýchaností. A ani jeho příprava není nijak složitá. Kdo má dost klasických moučníků, může zkusit něco neotřelého.
Korpus
Sirup
Krém
Čím začít jiným, než standardními ingrediencemi, díky kterým se vytvoří těsto. Do mísy postupně přidejte vejce a cukr. Obojí mixérem promíchejte v jednotnou hmotu. Poté následuje rozpuštěné máslo a sypké ingredience, které opět rozmíchejte. Vznikne těsto, které bude mít polotuhou konzistenci. Těsto vložte do kulaté dortové formy o průměru 28 centimetrů. Aby se těsto nepřipalovalo, vyložte formu pečicím papírem. Vše vyhlaďte a následně můžete vložit do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Doba pečení činí 25 minut.
Když je těsto hotové, můžete ho nechat chladnout a následně ho pomažete karamelovou omáčkou, která by se měla do těsta dostatečně nasát. Takto ho nechte dále odpočívat a v danou dobu je pravý čas pro přípravu krému.
Začíná se vaječnými bílky s cukrem. Ty se pomocí mixéru rozmíchají do tekuté konzistence. Dále se přidává další cukr, dokud nebude vytvořena pevná a hutná sladká šlehačka. V této fázi se do ní přidá také rozpuštěná želatina. Polovina krému se poté nalije na dortové těsto.
S druhou polovinou krému se ještě pracuje. A to tak, že se do ní vmíchá kakaový prášek. Když je důkladně promíchán, může se i tato druhá část krému navrstvit na tu první. A to s nutností rozetřít krém až do krajů a poté lžící různě propojit se spodním, světlým krémem.
Takto nachystaný dort se dále už nepeče, ale dá se zhruba na dvě hodiny do lednice chladnout. Finalizací je čokoládová poleva, která vznikne rozpuštěním čokolády a másla v mikrovlnné troubě. Dort se čokoládou polije, ta se rozetře do stran a výsledkem je lahodná a na talíři skvěle vypadající pochoutka.