Dort s krémem z mascarpone - postup přípravy
Představte si záplavu lahodného smetanového sýru mascarpone doplněnou o šťavnatou jahodovou želatinu a zdobené praženými kokosovými vločkami. Už se vám sbíhají sliny? To je dobře, protože tuhle dobrotu si můžete úplně snadno upéct i sami doma. Snadno, rychle a bez obtíží.
Základ
Sirup
Krém
Dohotovení
Návod na přípravu:
Vejce vyklepněte a oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli, přidejte cukr a dále šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a nevytvoří se lesklá pěna. Po jednom pak přidávejte také žloutky a pokaždé je dobře promíchejte. Ve zvláštní misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem a tuto směs pak pomalu přisypávejte do vaječné hmoty, kterou spolu s moukou důkladně rozmíchejte, abyste získali homogenní těsto. To nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem, případně vymazané máslem a vysypané moukou a vložte péct do trouby na 170 °C po dobu zhruba 25 minut.
Těsto je nejlepší upéct den předem, aby stihlo řádně vychladnout a lépe se pak dalo přeříznout. Je totiž nutné jej rozdělit na tři tenké pláty. Když je příliš čerstvé, má tendenci se lámat a trhat.
Jahodové želé rozpusťte v horké vodě a nechte ho zchladnout.
Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem a sýrem mascarpone do hladké směsi a přidejte do ní želatinu rozpuštěnou ve čtvrt hrnku horké vody. Připravte ještě sirup na napuštění korpusu, a to tak, že smícháte jednu deci vody se třemi lžícemi rumu.
První plát těsta vložte zpátky do dortové formy a lehce potřete sirupovou směsí. Nalijte na něj jahodové želé a na něj třetinu smetanového krému a důkladně uhlaďte. Na krém vložte druhý plát a vrstvy opakujte – a pak ještě jednou se třetím plátem.
Nakonec na suchou pánev nasypejte strouhaný kokos a nechte ho opražit dohněda. Ten pak nasypejte na vrch dortu. Celé dílo vložte do lednice ztuhnout a podávejte. Dobrou chuť.