Dort Sacher - postup přípravy
Na proslulý vídeňský Sacher nemusíte mířit až za hranice. Velmi jednoduše si ho můžete připravit i v domácích podmínkách. Není na tom skutečně nic složitého, přesvědčte se a mlsejte jako králové a královny kdykoliv jen chcete.
Těsto
Na promazání
Poleva
Začněte tím, že si ve středně velké míse vyšleháte změklé máslo spolu s moučkovým cukrem a zrníčky z poloviny vanilkového lusku. Poté přidejte vaječné žloutky, ve vodní lázni rozpuštěnou hořkou čokoládu a pečlivě promíchejte. Nyní si v jiné misce vyšlehejte do tuhého sněhu vaječné bílky spolu s krupicovým cukrem a hmotu propojte s čokoládovou směsí. Nakonec přisypte polohrubou mouku a vypracujte homogenní vláčné těsto polotekuté konzistence.
Dále si k ruce vezměte kulatou formu na koláč, vymažte ji máslem, vysypte moukou a vlijte do ní čokoládové těsto. Také rovnoměrně rozprostřete, formu překryjte alobalem a dejte péct do předehřáté trouby (teplotu nastavte dle zvyklostí) na cca 1 hodinu. Prvních patnáct minut nechte dvířka pootevřená. Až bude korpus upečený, vyjměte jej z trouby, nechte zchladnout a posléze vyjměte z formy.
K ruce si vezměte ostrý široký nůž a piškot rozřízněte v polovině podélně. Jeden plát pomažte meruňkovým džemem či marmeládou a přiklopte druhým plátem. Nakonec dort přelijte polevou z rozpuštěné hořké čokolády, vody a moučkového cukru (kterou jste si připravili ve vodné lázni).
Hotový dort Sacher nechte chvíli v lednici, aby zatuhla poleva a poté podávejte pokrájený na menší porce spolu s kopečkem čerstvé šlehačky. Hodit se ovšem bude k porcím i zakysaná smetana nebo čerstvé ovoce (na ozdobu). K dezertu si dopřejte například kvalitní espresso, cappuccino, latté macchiato, nebo teplý čaj dle preferencí. Přejeme vám dobré chutnání a pohodové mlsání.