Dort „Snickers“ s karamelem, arašídy a krémem z mascarpone - postup přípravy
Všichni milovníci legendární tyčinky Snickers nechť nyní zpozorní, tento recept je totiž bude velmi zajímat. Dort, který vypadá přesně jako tato laskomina, vás chytne a už nepustí.
Ingredience na těsto
Na slaný karamel
Na krém
Na polevu
Vyklepněte tři vajíčka, zasypejte je cukrem, přidejte půl lžičky soli a vyšlehejte vše do bělavé konzistence, což bude trvat asi 10 až 15 minut. K našlehaným vajíčkům přilijte rostlinný olej a pokračujte ve šlehání, v jehož průběhu přilijte také mléko.
V jiné misce smíchejte hladkou mouku s kakaem a práškem do pečiva a tuto směs prosejte ve dvou fázích do vaječné směsi a pokaždé ji důkladně promíchejte. Výsledné těsto nalijte do kulaté dortové formy o průměru 20 cm a dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C po dobu 20 až 25 minut.
Upečené těsto nechte vychladnout a vyjměte ho z dortové formy. Odřízněte lesklý vršek a zbytek korpusu podélně rozřízněte na tři pláty.
Mezitím nasypejte do pánve cukr a rozpusťte ho na tekutý karamel. Přidejte k němu na kostky pokrájené máslo a pokračujte v míchání, dokud se obě suroviny nepropojí do homogenní směsi. Poté přilijte smetanu a opět míchejte, dokud se nespojí s karamelem. Za stálého míchání vše nechte provařit, přidejte půl lžičky soli, ještě chvíli míchejte a odstavte z ohně. Hotový karamel přelijte do čistého talíře, přisypejte k němu arašídy a důkladně promíchejte.
Nyní připravte smetanový krém. Do misky vyklopte mascarpone, přidejte moučkový cukr a vanilkový extrakt a vše zalijte plnotučnou smetanou ke šlehání. Ingredience pak prošlehejte ručním šlehačem do jemného a nadýchaného krému husté a pevné konzistence.
Na tác položte základnu dortu, umístěte na ni dortový kroužek vyložený složeným kusem pečicího papíru nebo lépe speciální acetátovou fólií na dorty a s pomocí zdobicího sáčku spirálovitým pohybem od středu ke kraji vytlačte na korpus vrstvu smetanového krému.
Stěrkou krém uhlaďte do roviny a po obvodu vytlačte ještě trochu krému. Do vzniklé „misky“ rozetřete polovinu karamelu s arašídy a zaklopte ji druhým plátem těsta. Vrstvy znovu výše uvedeným postupem zopakujte a přiklopte třetím plátem těsta. Sestavený dort pak vložte do lednice vychladit a ztuhnout na 2 až 3 hodiny.
Nakonec připravte polevu z rozpuštěné čokolády, kterou smíchejte s rostlinným olejem. Arašídy rozdrťte nahrubo a vmíchejte je do čokoládové polevy. Z vychlazeného dortu sundejte kroužek a obložte ho dokola fólií nebo pečicím papírem, abyste polevou nepotřísnili tác. Čokoládu s arašídy nalijte na vrchní část dortu a rozetřete ji i po bocích. Opatrně sundejte ochranné papíry a vložte dort ještě na 30 minut do lednice, aby poleva ztuhla. Nyní dort už jen nakrájejte a podávejte.