Dvoubarevné plněné sušenky - postup přípravy
Velmi originálním nápadem na vánoční cukroví jsou skvělé sušenky, které se vyrábí ze dvou těst různé barvy a konzistence. Na stole každého zaujmou svým atraktivním designem.
Na tuhé těsto
Na tekuté těsto
Do mísy rozklepněte vejce na první těsto, přidejte cukr, olej a mléko, prášek do pečiva a bramborový škrob. Umíchejte směs. Pak do ní začněte přisypávat po částech mouku a vždy promíchejte. Až těsto bude dost tuhé, částí mouky posypejte vál a zapracovávejte rukama do těsta mouku z válu. Postupně přidávejte další zbylou mouku z mísy, dokud ji všechnu nezapracujete do těsta. To by mělo být krásně hutné.
Do mísy dejte vejce na druhé těsto. Přidejte olej, cukr, kakao, drcené lískové ořechy a zamíchejte. Pak přisypávejte postupně mouku a míchejte. Těsto by mělo být částečně tekuté.
První těsto rozdělte na třetiny. Z každé z nich na pečícím papíru vyválejte podlouhlou obdélníkovou placku 2 až 3 milimetry silnou. Podélně doprostřed těsta rozložte do linie třetinu tekutějšího těsta. Za pomoci pečicího papíru ho poté srolujte jako malý štrúdl.
Vyložte plech pečicím papírem. Ze srolovaných těst nakrájejte kousky 1 až 2 centimetry silné, velikost je na vás, a dejte je na plech. Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte sušenky asi 15 minut. Po vychladnutí je můžete servírovat.