Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Recept na lahodný a vláčný čokoládový dort

Recept na lahodný a vláčný čokoládový dort - postup přípravy

Tento jednoduchý recept na famózní čokoládový dort budete zaručeně zbožňovat! Koláč se vám v puse bude rozpadat a na jazyku ucítíte téměř kousek ráje. Pokud tedy plánujete jakoukoliv oslavu, výjimečnou příležitost nebo si chcete jen tak osladit některý den v týdnu, vyzkoušejte tento recept. Náročný není a zvládne ho i začátečník, ale chutnat bude jako od profíka.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Nejdříve si připravíme dortový krém. Potřebovat budeme hlubší hrnec, do kterého dáme mléko a za stálého míchání jej na sporáku přivedeme k varu. V misce si smícháme cukr, špetku soli a kukuřičný škrob. Přidáme vejce a pořádně zamícháme. Tuto směs pak vylijeme do horkého mléka a za stálého míchání vyčkáme asi 2 minuty, dokud celý obsah hrnce nezhoustne.




Poté směs sejmeme ze sporáku a za přetrvávajícího míchání přidáme máslo a vanilkový extrakt. Nakonec krém přelijeme do misky a zakryjeme potravinářskou fólií, dokud krém úplně nevychladne.

Potom se můžeme pustit do přípravy těsta. Do hlubší misky si rozbijeme vejce, přidáme cukr a špetku soli. Mícháme, dokud nevznikne hladká směs. Poté přidáme vanilkový extrakt, fermentovanou smetanu a slunečnicový olej. Pořádně promícháme, aby se veškeré ingredience správně spojily.

Do vzniklé směsi postupně přidáme prosetou mouku, spolu s práškem do pečiva, jedlou sodou a kakaovým práškem. Opět vše pořádně promícháme tak, aby se nám v těstě nevytvořily hrudky.

Těsto rovnoměrně naneseme do připravené formy, vyložené pečícím papírem. Poté si nachystáme již vychladnutý krém, kterým si naplníme sáček, na jehož konci pak uděláme dírku.

Krém pak budeme se sáčku nanášet na dortové těsto v libovolných tvarech. Část krému můžeme rovněž ponořit i přímo do těsta.

Takto připravený dort vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme přibližně 30 až 35 minut podle potřeby. Následně párátkem vyzkoušíme, zda je dort hotový. To poznáme podle toho, jestli se nám na párátko lepí těsto.

Hotový dort necháme vychladnout a poté můžeme posypat práškovým cukrem. Podávat můžeme s libovolným ovocem, šlehačkou nebo čokoládovou polevou. Tak dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů